11/23/14 22:35
(http://pik.bg)

Овцевъдите искат среща с Борисов и Горанов заради орязани субсидии

Овцевъдите искат среща с Борисов и Горанов заради орязани субсидии

Асоциацията на овцевъдите готви среща с премиера Бойко Борисов и с финансовия министър Владислав Горанов заради орязаните субсидии за овце, кози, крави и биволи. От съобщение в сайта на земеделското ведомство стана ясно, че фермерите ще получат само 70% от парите, предвидени за тази година. Останалите 30% от сумата - след Нова година.

“Готови сме на среща с премиера, с финансовия министър, дори и с папата, но тези субсидии са изключително важни, особено за овцевъдството. Ние вече сме ги изхарчили на вересия заради епидемията от син език. Трябва да ги връщаме за лекарства, за фураж, защото държавата ограничи дневната паша”, посочи Бисер Чилингиров от Националната овцевъдна асоциация, пише "Труд".

“Години наред слушаме, че животновъдството е приоритет. За всички сектори има субсидии, само традиционно парите на животновъдите се орязват и не се дават в пълен размер. Е, какво да мислим, явно приоритет е ликвидацията на животновъдството.

Сега правителството е в заварено положение от предишната власт и заради недопускане на свръхдефицит едва ли ще може да осигури парите. Но се надяваме догодина историята да не се повтори”, добави Мария Степанчева от Националната биволовъдна асоциация.

Според сметките на Министерството на земеделието до края на годината фермерите ще получат по 140 лв. за всяко говедо, 245 лв. за бивол и по 28 лв. за овца и коза. Останалите 30% от субсидията се очаква да бъдат изплатени от 1 до 15 януари догодина.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване