11/26/14 21:03
(http://pik.bg)

81 деца са настанени в приемни семейства от началото на годината във Варна

81 деца са настанени в приемни семейства от началото на годината във Варна

81 деца са настанени в приемни семейства от началото на годината във Варна. Това съобщи за Радио „Фокус”  Анна Конукова, ръководител на Отдела за закрила на детето към дирекция „Социално подпомагане“ във Варна.

75 от тези деца са нови, а само за 6 от децата срока за настаняване е продължен. Анна Конукова поясни, че това е добър индикатор, тъй като срока, който първоначално е бил планиран и определен е с постигната цел - това е или връщане в биологичното семейство или намиране на кандидат осиновители за детето. Специалистът посочи, че независимо, че е по-добре децата да са в приемно семейство, отколкото в Дом за деца лишени от родителска грижа, не трябва престоя да се проточва изключително дълго, особено за децата в ниска възраст, а е важно да се намери трайно решение за тях.

Конукова посочи, че има случаи, в които се налага дългосрочна приемна грижа, но това става при големи деца, които познават своето семейство и поддържат някакъв епизодичен контакт, но родителят поради обектвни причини, в повечето случаи поради болест, не е в състояние да се грижи за детето. Само за месец октомври, настанените в приемни семейства деца са 11.

Сигналите за 3 от тях са дошли от родилните домове във Варна. Останалите 4 са били гледани в биологичните им семейства, но по различни причини родителите са се оказали в невъзможност да го правят. В някои от случаите бащата или майката са отишли за да работят в чужбина, в други е ставало дума за тежка болест.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване