11/26/14 06:04
(http://www.klassa.bg/)

Барак Обама сменя военната политика

 Оставката на министъра на отбраната на САЩ Чък Хейгъл се разглежда в американските дипломатически кръгове като едно от последствията от поражението на демократите на междинните избори. Неуспехът подтикна домакина на Белия дом към действия, които ще усилят неговите позиции в борбата срещу републиканците. В смяната на министъра на отбраната се вижда намерение за преминаване към по-строг курс във външните работи, преди всичко във водещите се в момента войни, пише „Независимая газета”
Според американските медии, президентът Барак Обама е назначил Хейгъл за министър на отбраната, защото му е бил нужен човек, който да осъществява политиката на администрацията, да избягва конфликти и да не предлага радикални идеи. Хейгъл бе принуден да подаде оставка именно заради това, че е бил такъв министър. Сега, на Обама е нужен по-твърд министър на отбраната. 
Според някои, промяната в подхода на Белия дом е свързана с военните действия в Ирак и Сирия. Прилаганата там тактика на въздушни удари не носи значим ефект. Нужно е изработването на нова стратегия за действия. 
Показателен в тази връзка е списъкът с възможни кандидати за поста на Хейгъл. На първо място е Мишел Флърной, цивилен специалист по военна стратегия. Тя по-рано заемаше поста на заместник-министър на отбраната по политическите въпроси. Сред постиженията на Флърной е организирането на увеличаването на войските в Афганистан. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване