11/26/14 11:43
(http://www.dnevnik.bg/)

ГЕРБ дава на реформаторите ръководството на пет комисии, но си запазва тази за енергетиката


ГЕРБ е готова да даде на коалиционния си партньор - Реформаторския блок, председателските места на пет комисии, но не и на тази по енергетика. За "Български демократичен център" около Николай Бареков ще бъде шефското място на комисията за контрол на еврофондовете и европейските въпроси, Патриотичният фронт ще оглави комисията за наблюдение на ДКЕВР и тази за борба с корупцията и конфликт на интереси, научи "Дневник".

След завръщането му от САЩ председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов провежда днес консултации с останалите парламентарни групи за разпределението на ръководствата на парламентарните комисии. Очаква се те да бъдат създадени утре.

Последната оферта на ГЕРБ към Реформаторския блок е да поемат комисиите по вътрешна политика и обществен ред (Атанас Атанасов), по земеделието и храните (Румен Христов), по регионалната политика (Найден Зеленогорски), по транспорт и съобщения (Гроздан Караджов). Вместо желаната от реформаторите комисия по енергетика ГЕРБ им предлага председателския пост на комисията за взаимодействие с гражданското общество и жалбите на гражданите - позиция, която "Атака" е отказала. Всъщност хората на Волен Сидеров отказват да участва в ръководствата на парламентарните комисии.

Комисията по енергетика ще бъде поета вероятно от бившия енергиен министър в първия кабинет на Бойко Борисов - Делян Добрев, а негов заместник ще е Мартин Димитров (РБ). Реформаторите ще решат днес дали да вземат петата комисия и кой да я оглави.

За Патриотичния фронт се предвижда председателското място на комисията за наблюдение на ДКЕВР (Валери Симеонов) и на тази за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика (Валентин Иванов, който ръководеше същата комисия в 41-ото Народно събрание, но от квотата на "Атака").

Другата формация, която подкрепя кабинета - АБВ, ще получи ръководството на една комисия за децата, младежта и спорта (Борислав Борисов). ГЕРБ отказва да изпълни желанието им за председателското място на комисията по отбрана, но вероятно ще им даде шефския пост в подкомисията за наблюдение на дейността в областта на защита на потребителите и ограничаването на монополите към комисията по икономическа политика и туризъм. Тя беше предложена от АБВ, но като комисия, и е вероятно да бъде ръководена от Кирил Цочев.

БСП ще оглави комисията по икономическа политика и туризъм (Петър Кънев), а ДПС - комисията по труда и социалната политика и демографските въпроси (Хасан Адемов). Председателят на групата "Български демократичен център" Светлин Танчев ще е председател на комисията по европейските въпроси  и контрол на еврофондовете. Той ръководеше вече тази комисия, но като представител на ГЕРБ в 41-ото Народно събрание, но беше отстранен заради скандала с наркопоправката.

Така за ГЕРБ остава ръководството на половината комисии (11) - по енергетика (Делян Добрев), по бюджет и финанси (Менда Стоянова), по правни въпроси (Данаил Кирилов), за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения (Димитър Лазаров), по отбраната (Валентин Радев), по външна политика (Джема Грозданова), по образованието и науката (Милена Дамянова), по здравеопазването (Десислава Атанасова или Стоян Тонев), по околната среда и водите, по културата и медиите, по вероизповеданията и правата на човека.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване