11/26/14 05:08
(http://www.klassa.bg/)

ЕК одобри удължаването на помощта за Fibank

 Европейската комисия одобри срок от 18 месеца за връщане на ликвидната подкрепа от Fibank (Първа инвестиционна банка), съобщиха вчера от трезора. От ЕК са установили, че тази подкрепа е в съответствие с правилата на общността за държавната помощ. Вследствие на масовото теглене на средства от българските банки през юни 2014 г. България отпусна ликвидна подкрепа на ПИБ под формата на държавен депозит в размер на 1,2 млрд. лева като част от схема, одобрена от комисията в същия ден. Поради ограничения, свързани с държавния бюджет, този депозит беше с краткосрочен падеж от 5 месеца, който изтича идващият петък. България подаде заявление за удължаване на срока на държавния депозит с максимум година и половина – до 28 май 2016 г., който вече ще е в размер на 900 млн. лева. Част от депозита ще бъде изплатена в рамките на 12 месеца.

 

Комисията установи, че подкрепата за Fibank е свързана с последиците за пазара от ликвидната криза, която настъпи в България през юни и юли 2014 г., а не се дължат на структурен проблем в банката. Освен това с плана за преструктуриране на ПИБ ще се гарантира, че банката ще продължи да бъде жизнеспособна в дългосрочен план, без да се нарушава неоправдано конкуренцията на вътрешния пазар.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване