11/26/14 23:50
(http://e-vestnik.bg/)

Експремиерът Жозе Сократиш - “свирепият звяр” зад решетките

Арестуваният Жозе Сократиш. Снимка: от тв екрана

Бившият португалски премиер Жозе Сократиш, напорист социалист, който оцеля в няколко политико-съдебни афери, най-накрая падна в ръцете на правосъдието. В понеделник той беше обвинен за данъчни измами и корупция и пратен във временния арест.

Сократиш, на 57 години, който обичаше да нарича себе си “свиреп звяр”, преди да изведе Социалистическата партия до първото голямо абсолютно мнозинство през 2005 г., ще остане сега в историята на младата португалска демокрация като първия премиер, пратен зад решетките.

Арестуването на летището в Лисабон в петък на този пораждащ полемика политик, управлявал страната между 2005 г. и 2011 г., предизвика шок в Португалия, която вече е разтърсена от корупционна афера, свързана с издаването на златни визи на чужди инвеститори.

Разследващите си задават въпроси за големите суми, прехвърлени по сметката на Сократиш, и охолния му начин на живот, по-специално за закупуването на луксозен апартамент в Париж, чиято цена е несъвместима с доходите, декларирани от него пред данъчните власти.

“Нямам пари и сметки в чужбина. Винаги съм живял от собствения си труд”, увери през юли този елегантен мъж с прошарени коси.

Роден на 6 септември 1957 г. близо до Вила Реал Северна Португалия в либерално семейство от средната класа Жозе Сократиш казва, че се е пробудил за политическия живот през Революцията на карамфилите, която сложи край през 1974 г. на 48-годишната диктатура в страната.

След кратко пребиваване в Социалдемократическата партия Сократиш става през 1981 г. член на Социалистическата партия, по онова време в опозиция. Тук Жозе Сократиш Карвальо Пинту де Соуза изоставя своето фамилно име, за да превърне второто си малко име в политическа фамилия.

На 30 години Сократиш е избран за депутат, няколко пъти е бил министър, почитател е на джогинга и на рока, разведен е и има две деца. Цялата си кариера той изгради в политиката и се оказа замесен в няколко скандала, накърнили имиджа му през неговите шест години на власт.

Инженер по образование, Сократиш дълго време трябваше да се защитава срещу обвиненията, че е получи дипломата си по благоволение. Името му беше споменато също така в афера за предполагаема корупция по времето, когато беше министър на околната среда. Разследването Фрийпорт, по името на търговски център в защитена зона, накрая беше прекратено без повдигане на обвинения през юли 2010 г.

Избран за генерален секретар на Социалистическата партия през 2004 г., Сократиш печели на следващата година съкрушително абсолютно мнозинство.

Номиниран за премиер през март на 2005 г., този волунтаристичен реформатор завари нулев икономически растеж и публични финанси в катастрофално положение. Той заложи тогава на частния сектор като двигател на икономическия подем и взе без да се колебае, непопулярни мерки за намаляване на обществения дефицит наполовина за по-малко от две години.

Описван от критиците си като избухлив и властен, Сократиш със своето ненаситно желание да побеждава нахъса привържениците си и даде възможност на социалистите да постигнат нова победа на парламентарните избори през септември 2009 г. в контекста на сериозна икономическа, финансова и социална криза.

В малцинствена позиция в парламента, Сократиш наложи един след друг три плана за строги икономии със сдържаната подкрепа на десницата. Но се провали в усилията си да убеди финансовите пазари, че Португалия е платежоспособна в разгара на дълговата криза в еврозоната.

Упоритият Сократиш отказваше да поиска международна помощ след Гърция и Ирландия. След отказа на дясната опозиция да подкрепи четвърти план за икономии, той подаде оставка на 23 март 2011 г.

Две седмици по-късно обяви, че Португалия няма друг избор освен да поиска спасителен план за международно финансиране. Отказвайки да избяга от битката, той се яви на предсрочните парламентарни избори, но ги загуби. Тогава се оттегли от политиката, за да се посвети на философски изследвания ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване