11/26/14 05:35
(http://www.klassa.bg/)

Киряк Цонев: Ислямска държава възниква в силите на Осама бин Ладен

 "Ислямска държава" възниква след сливането на двете части на една политическа сила, създадена от Осама бен Ладен, заяви арабистът Киряк Цонев по време на дискусия на тема "Ислямска държава в Ирак и Леванта", предаде репортер на БГНЕС.

Лекцията на Киряк Цонев започна с припомняне на това как се е зародил конфликтът в Сирия. "Всичко започна от една ученическа манифестация в Дераа. Последваха арести. Събитията отекнаха в цялата страна през 2011 г. Така започна всичко", каза той.

Преди събитията в Сирия трябва да се отбележи онова, което се случи в Ирак. След свалянето на Саддам Хюсеин, неговата 400-хилядната армия остана без работа. Тази армия в мнозинството си беше сунитска и премина в редовете на една опозиция, която в Северозападен Ирак създаде своя област, където започна да надделява ислямизмът като религия и политическа сила.

В същото време в Сирия избухна бунтът. Изведнъж една огромна тълпа от т.нар. доброволци ислямисти от страни като Мароко, Алжир, Либия и се стигне до страни като Чечня, се втурнаха към Сирия през Турция на страната на въстаниците срещу официалния режим в Дамаск.

Основната цел на въстаниците е "Долу Асад" и няма нищо повече, а какво ще става след това за тях не е много ясно. Дошлите отвън дойдоха с определена идеологическа основа: крайният ислям.

В названието ИДИЛ – Ислямска държава в Ирак и Леванта, трябва да се уточни какво означава "Левант". Това е източната част и бреговете на Средиземно море. Така са го нарекли французите, когато са се установили като колония след Първата световна война. Самите араби наричат този район Шам, който обхваща Дамаск, Велика Сирия, а в нея влизат сегашна Сирия, Ливан, Йордания и Палестина. Арабското название на групировката е "Ислямска държава в Ирак и Шам". Тя възниква в резултат на сливането на две части от една и съща политическа сила, която беше създадена от Осама бин Ладен - една терористична сила, която се стреми да обедини тези територии.

В Сирия са завзети територии Северна Сирия, Алепо, надолу по река Ефрат, град Рака и стига до Деир Еззор. В Ирак обхваща територии на Западен Ирак и на 100 км от Багдад.

Тази "държава" е предимно сунитска. Според някои това вече е ислямски халифат, т.е. основа на бъдещата единна държава на всички мюсюлмани по света, която трябва да обхваща цяла Северна Африка, Испания, целия Балкански полуостров, Средна Азия, Афганистан, Пакистан и Индонезия.

В Ирак САЩ подкрепят шиитите срещу сунитите, а в Сирия те се противопоставят на шиитския режим на Башар Асад. В началото Саудитска Арабия подкрепяше сирийската опозиция с оръжия и пари. Сега обаче изчаква развитието на ситуацията, тъй като претендира за лидерство в арабския свят, защото свещените за исляма места Мека и Медина, се намират там. В лицето на ИДИЛ Саудитска Арабия вижда съперник, който нарушава господарството й над арабо-мюсюлманския свят.

Цел на Израел пък е Сирия да остане на разпокъсана, както и целият Арабски свят. В Сирия разделени да бъдат кюрди, сунити, шиити, алауити, друзи, християни, също като в Ливан, в Ирак пък да останат сунитите, шиитите и кюрдите. Израел цели разделение в целия Арабски свят, завърши лекцията си Киряк Цонев.


БГНЕС

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване