11/26/14 03:00
(http://pik.bg)

Перник се вдигна в защита на университета си, управниците пращат писмо до Бойко Борисов

Перник се вдигна в защита на университета си, управниците пращат писмо до Бойко Борисов

Институциите в Перник, четиримата народни представители и кметовете на шесте общини в областта се обявиха в защита на Европейския политехнически университет в Перник. Те подписаха декларация, която ще бъде изпратена на премиера Бойко Борисов и на образователния министър проф. Тодор Танев. В документа се казва, че те подкрепят ръководството на университета в неговите усилия да защити правото на учебното заведение да съществува и упражнява своята дейност.

„След като се запознахме с положението на ЕПУ относно неговата акредитация и безпринципната атака от страна на определени лица, заемащи позиции в държавни и обществени организации в системата на висшето образование, сме дълбоко обезпокоени, че предприетата кампания цели унищожаване на университета с цел задкулисни лобистики и кариеристични интереси, породени от нереформираната система на висшето образование”, се казва в декларацията.
Според парафиралите документа присъствието на ВУЗ-а в областта дава своя съществен принос  за обогатяването на културната и социална среда, за привличането на инвестиции, за развитието на икономически условия и структура.

В момента ЕПУ води 7 дела срещу Агенцията по акредитация, като две от тях вече са спечелени. Води се съдебен процес и срещу Министерския съвет, съобщи президентът на учебното заведение Тошко Кръстев. Според него заради негативната кампания, която се води срещу ЕПУ, има отлив от студенти.

„Тази година в нашия университет са завършили 12 студенти само от Пернишка област.  От тях 8 са учили без да заплащат, защото са били отличници, и толкова вече са си намерили работа”, заяви Кръстев.

Общо завършилите миналата година студенти са 60. 420 пък са приетите до момента, като 60% са чужденци.   След атаките от миналата година обаче в Пернишкия университет се записали само 40 човека.  За сравнение при предишния прием, те били 120, твърди Кръстев.
„Допълнително 80 студенти се преместиха от университета. Благодаря на останалите 280, които въпреки натиска, останаха да учат при нас”, допълни Кръстев.
До сега от ЕПУ правили кандидат-студентските кампаниите си предимно в чужбина, но сега се готвят да атакуват съседните на Перник области, включително и Софийска. От догодина е предвидено също да се премине и към обучение на български език. А преподавателите говорят пред аудиторията си само на английски.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване