11/26/14 02:15
(http://e-vestnik.bg/)

Резерватът Северозапад 2. - Верблюди шетат из Радичковата Калиманица, Боровци, Гаганица, Рашовица…

Продължение - виж “Резерватът Северозапад 1. - Старци на доизживяване - през Стояново, Долно Озирово, Черкаски, Слатина…

Черквата на с. Калиманица. Снимка: Веселина Димитрова

Поемаме по пътя за несъществуващото вече село Калиманица. Това е селото на Радичков, чиято съдба той превърнал в сюжет за филма от 70-те години „Последно лято”. Във филма актьорът Григор Вачков играе ролята на корав българин, който отказва да се изсели от селото си, залято от водата на нов язовир. И остава да живее на островче, заобиколен от вода.

Истинската история на Калиманица е по-различна. То е разрушено, къщите са заравнени с булдозери, хората изселени в Берковица и Михайловград (днес Монтана). Но водата на язовир „Огоста” не стигнала до него. И досега водите се простират на около километър от някогашното село. Пътят за там минава през Берковица.
Подминаваме я бързо, за да стигнем Калиманица преди да се е стъмнило.

На отклонението от пътя за Монтана минаваме през село Боровци. Шосето върви право, от едната му страна са къщи, от другата жп линията. Изведнъж изниква жълтата сграда на гарата, доста голяма за едно село. Сигурно и селото е било голямо някога. Отдалеч със старата си архитектура гарата изглежда красива, но наблизо ти се свива сърцето. Сградата е напълно изоставена. Прозорците изпочупени, вратите широко отворени, а на места липсващи. Първият коловоз го няма, релсите са извадени. На втори коловоз минава линията за Монтана. Влак вече не спира тук. В празната чакалня се вижда табло с разписанието от преди години. В стаите изочупени и мизерни - бюрата на някогашните жп служители. На перваза на единия отворен прозорец се е настанило малко змийче, което уплашено избяга от присъствието ни. На перона между плочките е поникнала трева. Масивната сграда има и складова част, рампа за товари, втори етаж с канцеларии. Толкова е красива, че може да се превърне в мотел, заведение или къща за живеене. Но сега е изоставена и просто се руши.

Изоставената гара в с. Боровци. Снимка: Веселина Димитрова

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване