11/26/14 23:49
(http://e-vestnik.bg/)

Следващият румънски президент вижда промяна във властта до седмици

Ройтерс

Клаус Йоханис. Снимка: от тв екрана

Новоизбраният президент на Румъния Клаус Йоханис прогнозира, че достатъчно на брой депутати може да започне да напускат управляващата коалиция на министър-председателя Виктор Понта в идните седмици, така че правителството да бъде свалено догодина.

55-годишният Йоханис, етнически германец от Трансилвания, за когото борбата с корупцията бе основна тема в предизборната му програма, победи изненадващо на втория тур на изборите за държавен глава 42-годишния румънски премиер Виктор Понта. В интервю за агенция Ройтерс Йоханис прогнозира, че резултатът от президентските избори ще подкопае парламентарното мнозинство на управляващата коалиция, начело със Социалдемократическата партия на Понта.

“Всеки иска да е на страната на победителите. Така че е възможно идните седмици или месеци да имаме промени в парламента”, каза Йоханис в централата на Националнолибералната му партия в Букурещ. “Така че е възможно през 2015 година да имаме тази промяна, която да даде на Националнолибералната партия мнозинство, което тогава тя да използва за смяна на правителството”. Йоханис, чието обещание да се бори с корупцията му помогна да стане най-популярният лидер в Европа във Фейсбук, обещава да свали от власт правителството на Понта.

Президентският пост дава на Йоханис правомощието да избере нов министър-председател, ако Понта се провали при вот на недоверие, но това ще изисква десетки депутати да напуснат управляващата коалиция преди редовните парламентарни избори през 2016 година. Социалдемократите на Понта разчитат на две средно големи партии и няколко по-малки парламентарни групи за своето мнозинство от 65 процента от местата в парламента.  След президентските избори Понта каза, че управляващата коалиция е стабилна и изключи възможността да подаде оставка.

Предците на Йоханис са от Саксония и са се заселили в Румъния през Средновековието. Новоизбраният президент казва, че може да проследи семейните си корени до 16-ти век в църковни архиви. За разлика от хилядите етнически германци, които отидоха в Германия след края на комунизма през 1989 година, в това число родителите и сестра му, Йоханис остана в Румъния.

Бивш учител по физика и училищен инспектор, Йоханис става кмет на град Сибиу през 2000 г. и съдейства за промяната на някога живописния, но разнебитен град в туристическа дестинация. По време на предизборната кампания за изборите за държавен глава, които повечето очакваха той да изгуби, Йоханис заяви, че няма да отговаря на личните нападки срещу него. Опонентите се присмиваха на бавното му говорене и дори на това, че няма деца. Като президент, Йоханис обеща да има по-отстъпчив подход от отиващия си от поста държавен глава Траян Бъсеску, който често бе в конфликт с Понта относно провежданите политики.

“Трябва да съм много ясен тук, очевидно е, че министър-председателят и аз бяхме в надпревара и много щети бяха нанесени”, казва Йоханис. “Но надпреварата свърши: имаме победител и държава за управляване”.

Близък кризисен момент може да бъде бюджетът за 2015 година, в който Понта трябва да балансира между предизборните си обещания, като увеличение на пенсиите например, и придържането към целта за бюджетен дефицит от 1,4 на сто. Йоханис ще има правото да върне бюджета на парламента. По време на интервюто той отказа да посочи на кои предложения би наложил вето и дали Румъния ще подпише ново предпазно споразумение с Международния валутен фонд, след като сегашното изтече следващата година.

“Очевидно е много трудно да направиш бюджет с дефицит от 1,4 на сто, каквато е целта”, казва той. “От друга страна аз не подкрепям нови данъци, така че правителството има трудна задача и и мога само да се надявам, че ще представи приличен проектобюджет”.

Йоханис отбеляза бърза победа веднага след изборите, подтиквайки депутатите да се откажат от спорен законопроект, гарантиращ амнистия за политици, изпратени в затвора заради корупция. “Искам да променя начина, по който ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване