11/26/14 06:11
(http://www.klassa.bg/)

Физиката на бирените бутилки може да помогне за обяснението на смъртоносни експлозии

 Науката, скрита зад трика, причиняващ разпенване на бирата, така че да прелее от гърлото на бутилката, може да допринесе да се разберат по-добре процесите при смъртоносни газови избухвания, посочват учени, цитирани от пише Live Science. Проучването на този ефект може помогне да се предвиди какво ще се случи при инцидентното изпускане на въглероден двуокис от системи за съхранение, например. 
Преливането на бирата се получава при удар на горната част на току що отворена бутилка. След секунди пивото се разпенва и излиза от шишето, създавайки безредица. „С няколко колеги от отдела ми се бяхме събрали на по бира след работа. Един от нас направи трика и започнахме да търсим възможните обяснения“, казва авторът на изследването Хавиер Родригес от Мадридския университет „Карлос Трети“ в Испания. Учените са провели експерименти, при които са удряли бутилки с бира и са записвали ефекта с високоскоростни камери. Изследователите са насочили лазерен лъч в бирата, за да направят наблюдението на случващото се в бутиката по-лесно. 
Екипът е открил, че резкият удар създава вълни на сгъстяване и разширяване, които се движат напред-назад в бутилката, тръгвайки от мястото на удара. Вълните предизвикват формиране на мехурчета, които бързо се пукат, играйки ролята на „балони-майки“. Те генерират каскади от малки балончета, които за кратко време увеличават обема си. Облаците от растящи балони причиняват експлозия от пяна, която се придвижва към гърлото на бутилката във форма, наподобяваща гъбата на ядрен облак. 
Учените смятат, че тези открития ще им помогнат да направят модел на експлозивните вулканични изригвания, както и на въздушните експлозии, при които в дълбоките води на някои езера избухват залежи от въглероден двуокис. Риск от взривове съществува и при геоложкото съхранение на въглероден двуокис в изчерпани газови и нефтени находища и в солено-водоносни комплекси. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване