11/26/14 05:16
(http://www.klassa.bg/)

Фъргюсън в пламъци

 Сгради и автомобили бяха подпалени вчера в американския град Фъргюсън, щата Мисури в изблик на гражданско недоволство. Протестите срещу решението на съда да не бъде подведен под отговорност полицаят, стрелял и убил цветнокож невъоръжен тийнейджър, прераснаха в насилие, предаде АП.

 

Протестиращи изпочупиха прозорци на полицейски коли и сгради, няколко от които бяха плячкосани и подпалени. Полицията се опита да разпръсне тълпата със

 

сълзотворен газ

 

а сцените напомняха размириците, избухнали след смъртоносната стрелба на 9 август.

 

Насилието пламна в това предградие на Сейнт Луис след огласяването на решението на съдебните заседатели, че белият полицай Дарън Уилсън няма да бъде подведен под отговорност за смъртта на 18-годишния Майкъл Браун, и бързо придоби разрушителен характер - опожарени бяха склад, три магазина, пицария и много други обекти. Пристигналите пожарникари не са могли да си свършат работата, защото се е стреляло.

 

Началникът на полицията в Сейнт Луис Джон Белмар съобщи, че са били подпалени най малко 12 магазина и две патрулки, а той лично чул към 150 изстрела през нощта. Според него сегашните размирици са може би по-сериозни от най-тежките моменти при протестите през август. Белмар подчерта, че полицията не е произвела нито един изстрел по време на нощните протести. Най-малко 61 души са били арестувани при размириците.

 

Губернаторът на щата Мисури Джей Никсън нареди във Фъргюсън да се изпратят допълнителни сили на Националната гвардия, която изпълнява на практика функцията на резерв на въоръжените сили и се мобилизира при извънредни обстоятелства като стихийни бедствия или масови безредици. През август сили на гвардията вече бяха пратени за няколко дни във Фъргюсън.

 

Съдебните заседатели

 

три месеца

 

обсъждаха решението си и късно в понеделник прокурорът на окръг Сейнт Луис обяви, че полицаят няма да бъде съден, както очакваше цветнокожата общност. Задължението на съдебните заседатели е да отделят фактите от фикцията”, заяви пред журналисти прокурор Робърт Маккалък. Заседателите заключиха, че няма достатъчно основания да се предприемат съдебни действия срещу Уилсън, добави той.






Обама: гражданите да уважават решението на съда
Президентът на САЩ Барак Обама призова гражданите да уважават решението на съда във Фъргюсън и да се въздържат от разпалване на безредици. “Ние сме държава, която се опира на върховенството на закона. Затова трябва да се съгласим, че съдът е имал правота да вземе това решение”, зави американския президент и също така призова полицията да прояви сдържаност по време на протестите.
Въпреки призивите на президента Обама и семейството на Майкъл Браун хората да запазят спокойствие, а полицията да прояви сдържаност, гневни протестиращи скандираха във Фъргюсън: “Щом няма правосъдие, няма да има и мир”.
Хиляди хора, протестиращи срещу “отказа от правосъдие”, се събраха и на много други места в САЩ, като няколко моста в Ню Йорк и площад “Таймс скуеър”, където е бил арестуван мъж, залял с изкуствена кръв местен полицейски шеф. Във Вашингтон тълпа, се събра пред Белия дом с плакати, на които пишеше: “Справедливост за Майк Браун”, и скандираше “Горе ръцете, не стреляйте”. На други плакати се четеше: “Спрете расисткия терор на полицията” и “Животът на чернокожите също струва нещо”. Протести имаше и в Бостън, Филаделфия, Денвър, Сиатъл, Чикаго и Солт Лейк Сити. В Оукланд, Калифорния, около 2000 души, според телевизия Си Би Ес, блокираха автомагистрала, което според в. “Сан Франсиско кроникълс” е довело до множество арести. В Лос Анджелис протестиращи безуспешно се опитали да блокират магистрала, но били спрени от полицията.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване