11/26/14 05:57
(http://www.klassa.bg/)

Цецка Цачева участва в тържествата, посветени на 90-годишнината от освещаването на Патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”

 Председателят на Народното събрание Цецка Цачева участва на 23 ноември 2014 г. в тържествата, посветени на 90-годишнината от освещаването на Патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”.
 
Председателят на парламента присъства на тържествената Св. Литургия, отслужена от Негово Светейшество Неофит – Патриарх Български и митрополит Софийски и Високопреосвещените митрополити, членове на Св. Синод на Българската православна църква. Честити сме, че именно в годината, в която отбелязваме 90-годишнината от освещаването на храма "Св. Александър Невски", след близо 100 години дебати относно собствеността на църквата, въпросът намери своето логично разрешение и Българската православна църква стана законен собственик на патриаршеската катедрала. Това заяви в словото си патриарх Неофит на празничната литургия за 90 години от освещаването на трите престола в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Отбелязахме тържествено 90-годишнината от освещаването на храм-паметника "Св. Александър Невски" - символ на националната ни историческа памет и православното християнско самосъзнание на българския народ, естествено средоточие на църковния и обществения живот в страната ни, каза още в словото си патриарх Неофит.Той изтъкна, че сегашната патриаршеска катедрала е била замислена като храм-паметник, "в който да се възнасят молитви към Всевишния за благоденствието на Царя-Освободител и неговия народ, и за упокоение на душите на падналите за освобождението на България герои". 
 
Храмът се строи и благоукрасява почти половин век - от решението на Учредителното събрание в Търново за построяването му, до освещаването му през септември 1924 г., каза Негово светейшество. Негово светейшество благодари и на всички, спомогнали с усилия и сътрудничество БПЦ да стане собственик на храма. Патриарх Неофит отправи и молитва: "Бог да благослови всички ни, та в единомислие, разбирателство и взаимна любов да се трудим за благото на нашето Отечество и българския народ."
 
На двучасовата тържествена служба присъстваха още вицепремиерът Ивайло Калфин, кметът на София Йорданка Фандъкова, Георги Първанов /президент на България в периода 2002-2012 г./, бившите служебни премиери Георги Близнашки и Ренета Инджова, политици, много миряни.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване