11/26/14 09:59
(http://www.dnevnik.bg/)

Шефът на Следствието: Няма пречка да бъдат извадени копията на тефтерите на Златанов


Това е мнението на директора на Националната следствена служба Евгени Диков, запитан дали може да бъдат показани от прокуратурата заверените копия от тефтерите на бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси КПУКИ Филип Златанов.
Диков изрази това мнение с уговорката, че не познава хода на разследването срещу неизвестен извършител, тъй като то не се извършва в НСлС.

(Изваждането на всички копия, върху които са работили и - предполага се - продължават да работят, или въобще притежават, прокуратурата и следствието, стана актуално, когато се разбра от публикации на "Капитал" и сайта "Фактор.бг" още през юни, че в бележниците фигурират и инициалите "ДП",  и имената  "Д.Пеевски" и "Делян Пеевски" и че има промяна на инициалитe "ДП" на "10".

Въпросът стана още по-актуален сега, след като неотдавна  беше обявено, че тефтерите са откраднати от колата на вещото лице, а в публикация на "Труд" тази преди два дни се появи версията на източници от разследването, че промяна в инициалите имало, но в обратния смисъл -  "10" е поправено на "ДП".

Официални съобщения на прокуратурата по тези смущаващи твърдения няма. От двете публични изяви на главния прокурор Сотир Цацаров в понеделник и вторник - пред агенция "Фокус" и пред журналисти в Съдебната палата, които наподобяват социално-политически коментари, не става ясно каква проверка точно се прави в Столичното следствие за изчезването на тефтерите, какво е обяснението на прокуратурата за поправката от "10" на "ДП" /ако това е официално твърдение на институцята/, дали се разследва кой е извършил фалшификацията, на кой етап от разследването и къде е станало това.

Затова и журналисти вече поставяме въпроса: Прокуратурата  да извади и покаже пълните заверени копия на всички оригинални страници от всички бележници на Златанов и това да стане на пресконференция, на която да можем да зададем въпросите си. Подобно на първата пресконференция през юни 2013, когато ни бяха прожектирани страниците от тефтерите с инициалите ББ, ЦЦ, ИФ, но без ДП. Аргументът за следствената тайна - че досдебното производство продължава, би следвало да е още по-малко валиден сега, щом като не е бил валиден в самото начало на разследването, когато бе дадена първата  мултимедийна пресконференция .)

Ако има промяна в оригиналите, кога може да е станало това, размишлявам на глас пред Евгени Диков. И го моля да си спомни всичко, което знае, като му припомням настоятелно, че на сензационната пресконференция на 13 юни миналата година, когато бяха прожектирани избрани страници пред журналистите, той самият присъстваше - седеше до зам. главния прокурор Борислав Сарафов и тогавашния зам. софийски прокурор Роман Василев.

Питам го дали на онази пресконференция бяха прожектирани ксерокопия от тефтерите или бяха сканирани.

"Доколкото ми е известно, колегите бяха качили на компютър данните, едно към едно. Доколкото си спомням, тефтерът беше в оригинал", обяснява Диков. И прави уговорката, че не знаел колко са тефтерите - тогава останал с впечатлението че тефтерът е един. Едва напоследък научава от медиите, че били два или повече. Той самият е виждал тефтера, от който бяха прожектирани страниците, но не бил "запознат" - уточнява смисъла - "не съм го чел".

Питам Евгени Диков дали би могло да бъде пречка прокуратурата да извади копията на всички страници, докато все още се води предварително производство по второто дело - срещу неизвестен извършител за длъжностни престъпления.

При тази обществена тревога няма пречка според директора на НСлС  прокуратурата да извади копията и да отговори на въпросите. Той не смята, че това би попречило на разследването. И прави уговорката: "Не знам до какъв етап са стигнали с досъдебното производство (срещу неизвестния извършител - бел. ред.)..."  Но добавя, че почти година откакто се разследва... би трябвало да са изяснени нещата, свързани с веществените доказателства.

Веществени доказателства не може да се разнасят без осигурен шофьор и транспорт

На въпроса за изчезването (кражбата, както беше обявена) на оригиналните бележници на подсъдимия Филип Златанов Диков казва:  "По принцип мога да говоря каква е организацията при нас. Има разпоредба в Правилника за администрацията на прокуратурата. Аз лично не бих допуснал да се разнасят веществени доказателства без шофьор и осигурен транспорт до НИКК или която и да е друга институция. Или да оставя на лице, което не е от държавна структура, да разнася доказателствата."

 Диков напомня, че в Правилника за администрацията на прокуратурата, който бил приет в началото на т.г. от Висшия съдебен съвет, е регламентиран строго редът за съхранение, унищожаване, връщане на веществени доказателства... Просто да се изпълнява стриктно процедурата - тази е рецептата. За съжаление не навсякъде имало условия - паркингите на полиция, прокуратура, КПП-та били задръстени с автомобили, които са се ползвали като веществени доказателства и след това нито се връщат, нито се разпродават, ако са конфискувани....

Защо обществено значими дела като "Златанов", "КТБ" и други не се възлагат на националното следствие, а на Столичния отдел?

Ето какво научавам след куп уточняващи въпроси.

Тъй като в НПК не е изрично регламентирано кои престъпления да се разследват от НСлС, в началото на  годината главният прокурор е издал заповед за реда за възлагане на дела на НслС. Идеята според Диков е имала благоразумни основания:  да не може например някой  младши прокурор да възлага елементарни дела на националното следствие.

Според заповедта на главния прокурор процедурата по възлагането започва по предложение на наблюдаващия прокурор до съответния окръжен, респективно за София - софийския градски прокурор. И той вече преценява дали да предложи на главния прокурор (така било първоначално, после демократизирано  – предлага на зам. главните Сарафов или на самия Диков) те да възложат съответното дело на НСлС.
  Обаче - забележете - без предложение на софийския градски прокурор зам.-главните не могат да предприемат нищо. Така главният прокурор хем може да твърди, че няма нищо общо с възлагането на най-важните дела на столичното следствие (на което началник е Петър Петров, следователя с прякор "Пепи Еврото"), хем на практика той решава чрез влиянието си върху софийския градски прокурор (коментарът авторски, не на Диков  - бел. ред.).

Евгени Диков смята че би било добре този въпрос да се уреди в закон. И без това данъчните престъпления в 90 процента от случаите се възлагат на следовател, не на разследващ полицай.

(Разговаряме в понеделник, преди прокуратурата да обяви своите изненадващо радикални  идеи за съдебна реформа. Там това се предлага - да се регламентира с промяна в закона възлагането на дела от главния прокурор на националното следствие.)

Веществените доказателства трябва да следват делото

Евгени Диков се учудва на  въпроса ми при какви обстоятелства прокуратурата може да откаже да предаде на съда веществените доказателства, както се е случило с тефтерите на Златанов - пет пъти съставът на Софийския апелативен съд ги е искал и не ги е получил.

Няма такива обстоятелства! НПК е абсолютно ясен по този въпрос - веществените доказателства следват делото, категоричен е той.  Прокуратурата не трябва да чака да ги иска съдът, а с внасяне на обвинителния акт в съда всички доказателства отиват с делото.
В конкретния случай може би това не е направено, защото делото е било разделено и бележниците са в досъдебното производство, размишлява  Диков.  Или може би - ако тефтерите не са ползвани за доказателства по делото, което е в Апелативния съд... Нямам представа защо... - чуди се Диков. Но по правило - щом съдът изисква веществени доказателства, прокуратурата ги представя, варианти няма.

Така смята директорът на НСлС. И ми напомня, че е приел да разговаряме за становището на службата по проектостратегията на Министерството на правосъдието за съдебна реформа (тази част от разговора публикувахме отделно).

А по сюжета с тефтерите на Златанов за пети път прави уговорката, че разсъждава по принцип, тъй като не познава досъдебното производство.
Което се превърна в компрометиращ прокуратурата скандал заради изчезването на веществените доказателства и поправката по инициалите "ДП" в тях.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване