11/27/14 23:55
(http://pik.bg)

В Русе изгориха символично Ньойския договор

В Русе изгориха символично Ньойския договор

Факелно шествие организира русенската структура на ВМРО днес, 27 ноември. Поводът е 95-годишнината от подписването на Ньойския мирен договор, пише Топновини.

Той е подписан на 27 ноември 1919 г. в парижкото предградие Ньой сюр сен. С него България приключва Първата световна война. По силата на този договор Македония е поделена между Гърция и Сърбия, като за България остава само Пиринския край. Попарени са и надеждите за излаз на Бяло море. България се разделя с територии, които дотогава са били в нейните граници, дори и според Берлинския договор – Румъния си присвоява Южна Добруджа, а Сърбия взима Западните покрайнини – Тимошко, Царибродско и Босилеградско.

По традиция „воеводите“ отбелязаха с факелно шествие датата, по време на което показаха, че не са забравили хората, които са останали извън границите на днешна България.

В началото патриотите поставиха цветя на плочата на Тайните офицерски братства за освобождение на Македония и Тракия пред бившите казарми на Пети Дунавски пехотен полк. Факлите бяха запалени до паметника на Стефан Караджа, след което шествието продължи до паметника на Свободата в Русе, където символично бе запалено и изгорено копие на Ньойския мирен договор. Присъстващите поднесоха цветя и на паметника на Свободата и почетоха с минута мълчание загиналите в борбата за Освобождението на България.

- See more at: http://ruse.topnovini.bg/node/556745#sthash.Z2VCTO0t.dpuf

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване