11/27/14 13:55
(http://pik.bg)

ВВС написа декларация срещу проклятието на Недим Генджев

ВВС написа декларация срещу проклятието на Недим Генджев

Молитвата-проклятие, отправена от Недим Генджев срещу съдия Стефан Гроздев преди седмица, провокира четирима членове на Висшия съдебен съвет да поискат целият орган да излезе със становище в подкрепа на заместник-председателя на Софийския апелативен съд.

Предложението е на Незабравка Стоева, Юлия Ковачева, Галина Карагьозова и Калин Калпакчиев, а ВСС го подкрепи, съобщава "Правен свят".

На 19 ноември, когато съветът трябваше да избира председател на САС, бившият главен мюфтия Недим Генджев, заедно с мюсюлмански ходжи, произнесоха клетва в исляма "Ляанет дуа" срещу съдия Стефан Гроздев – един от двамата кандидати за поста шеф на САС. Според имамите и Генджев: "Личното му вмешателство в решаването на редица мюсюлмански казуси, престъпвайки закона, ще му донесе проклятието и справедливия гняв на Аллах. То ще сполети и всички, които го подкрепят в този му избор." Казаха още: "Проклятието, произнесено от искрено вярващи, ще тегне над него и поколенията му, справедливият гняв на Всевишния раздава правосъдие тук и сега и никога не забавя. Участта му ще последват всички безпринципно подкрепили угнетителя Гроздев."

В приетото днес становище ВСС изразява отрицателното си отношение към подобно грубо засягане на професионалните чест и човешко достойнство на съдия Стефан Гроздев. Съветът призова към зачитане на авторитета на българските съдии, защото това е условие за независимост на правосъдието. "В случай, че има данни за нарушения, допуснати от магистрати, то фактите трябва да се проверяват задълбочено и с необходимата бързина, а резултатите да се огласяват публично и при спазване на изискванията на закона. Само така ще се гарантира опазване на достойнството на магистратите, а оттам и авторитетът и доверието в правосъдието", се казва в становището на ВСС.

Иначе четиримата вносители на предложението изтъкнаха в мотивите си: "Следва да се прави стриктно разграничение между правото на гражданите на свободно изразяване на мнение по значими за обществото въпроси, включително чрез мирно събрание или манифестация, и напълно недопустимото поведение, с което публично и в най-груба форма се засяга професионалната чест и достойнство на един български съдия. В случай, че Недим Генджев и подкрепящите го имат данни за нарушения, допуснати от съдия Гроздев при упражняване на правомощията му, то те следва да сезират компетентните органи за извършване на проверка. Както се установява и от данните, предоставени на ВСС, по повод сигналите на Недим Генджев се осъществява проверка от прокуратурата. Както и в други случаи, в които се разследва дейността на магистрати, прокуратурата следва да действа по най-бързия и открит начин, защото само така ще защити авторитета на правосъдието и ще го предпази от спекулации и злоупотреба."

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване