11/27/14 20:34
(http://pik.bg)

Владислав Горанов подписа договор за заем до 500 млн. евро

Владислав Горанов подписа договор за заем до 500 млн. евро

Министърът на финансите Владислав Горанов и вицепрезидентът на ЕИБ Ласло Бараняй подписаха финансов договор между България и Европейската инвестиционна банка

Страната ни ще получи структурен програмен заем в размер до 500 млн. евро. С тях частично ще се покрива българския принос във финансиране изпълнението на инвестиционни схеми по оперативните програми, одобрени от Европейската комисия за програмния период 2014-2020 година. По този начин ще се гарантира изпълнението на проектите, по-специално в областта на регионалното развитие, транспорта и околната среда, както и избрани транспортни схеми, одобрени в рамките на Механизма за свързване на Европа, пише Нова телевизия. 

Министър Горанов отбеляза, че българското правителство разчита също така и на техническата експертиза, която банката може да предостави, и по-конкретно на инструментите за финансов инженеринг. От своя страна, заместник-министърът на финансите Карина Караиванова изрази очакване, че страната ни ще получи авансовото плащане по договора до края на настоящата година.

Това е вторият структурен програмен заем, който ЕИБ предоставя с цел подкрепа на правителството на Република България при усвояването на средствата от фондовете на ЕС. През 2007 г. бе подписано Кредитното споразумение за структурен програмен заем между Република България и ЕИБ за финансиране на проект „България – съфинансиране по фондовете на ЕС 2007 – 2013 г.“ в размер до 700 млн. евро. Със средства от него е осигурено националното съфинансиране на важни инфраструктурни проекти в областта на транспорта, околната среда и регионалното развитие.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване