11/27/14 23:21
(http://e-vestnik.bg/)

Гърция приватизира 14 регионални летища

След близо три години на приватизационни опити, правителството в Атина може да се похвали, че е получило реален вот на доверие. И този вот идва директно от германската държава - основен акционер в консорциума Fraport AG - мениджър на летище Франкфурт, който заедно с гръцкия консорциум Копелузос (Slentel LTD) бе предпочетен за инвеститор по приватизацията на 14 регионални летища в Гърция.

Става дума за летища край Солун, на Родос, в Хания и Ираклио на о-в Крит, и на островите Санторини, Кос, Миконос и Корфу.

Германската страна е предоставила над 2,1 млрд. евро за придобиване на концесионни права на летищата за 40 години. 1,2 млрд. евро ще бъдат платени еднократно, а останалите 900 млн. евро ще бъдат изплащани в продължение на 40 години.

Наред с това германският консорциум е поел ангажимент за реализация на инвестиции на 14-те летища в размер на 1,4 млрд. евро, от които 330 млн. ще бъдат направени още в първите четири години.

Офертата на Fraport-Slentel надмина всички очаквания. Показателен е фактът, че офертата на другите конкуренти на германците са били по-ниски. А те са френският консорциум Vinci съвместно с гръцката Елактор и Corportaion Amerika.

Разликите между офертите бе такава, че бяха необходими само няколко минути, за да бъде избран предпочитаният инвеститор, каза източник от агенцията по приватизация.

Президентът на Fraport Щефан Шулте изрази задоволство от сделката и каза, че неговият консорциум с международния опит, който притежава, ще допринесе за повишаване на конкуретността на гръцките летища. Неговият гръцки съдружник Димитрис Копелузос поясни, че целта на приватизационната сделка е гръцките летища да откликнат на очакванията и на изискванията не само на гърците, но и на чужденците, посещаващи страната.

В новата компания, която ще бъде създадена от двамата инвеститори, германският консорциум ще държи 65 на сто от акциите, а гръцкият консорциум Копелузос - 35 на сто. Очаква се концесионният договор да бъде подписан през есента на 2015 г. Договорът и проектът за развитие на гръцките регионални летища трябва да бъдат одобрени и от гръцкия парламент.

Предвижда се на тези летища да бъдат изградени около 200 хиляди кв. м. терминали. Само миналата година през тях са преминали около 19 милиона пътници.

Главната опозиционна партия - радикалната левица СИРИЗА, вчера изрази несъгласие с конкретната инвестиция. Представител на партията окачестви сделката като изключително негативен акт за развитие на гръцката икономика. Според крайната левица това ще доведе до нарастване на транспортните разходи на гърците, пътуващи през тези летища, тъй като билетите и превозните такси ще поскъпнат. Тя смята също, че това ще удари и по конкурентноспособността на предлагания гръцки туристически продукт. Регионалните летища са печеливши и без да бъдат продавани и те не натоварват държавните фондове, смята опозицията.

В отговор правителствената говорителка София Вултепси определи договора като вот на доверие на чуждите инвеститори към Гърция, който по думите е предизвикал “алергична реакция в средите на опозиционната СИРИЗА. Тя обвини нейните представители за това, че едно говорят в Гърция, а съвсем друго в Лондонското сити.

БТА

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване