11/27/14 07:34
(http://www.klassa.bg/)

Потомката на българи от Егейска Македония Анка Николова Хикимова – Колакова дари в Народното събрание знаме на български въстаници

 Потомката на българи от Егейска Македония Анка Николова Хикимова – Колакова дари в Народното събрание знамето на българските въстаници от Илинденско-Преображенското въстание в Енидже Вардар. Дарителката избра това да стане в Народното събрание като един от символите на съвременната българска държава.
 
Председателят на парламента Цецка Цачева прие българската светиня и я предостави за съхранение на директора на Националния военноисторически музей Соня Пенкова. Знамето, на което има следи от кръвта на българските въстаници, ще бъде изложено в музея, редом с  всички знамена от борбите за национално освобождение и обединение. Копие на знамето ще бъде предоставено на Националната гвардейска част, за да участва в тържества и ритуали, свързани с историята на страната.
 
Председателят на Народното събрание връчи на дарителката Анка Николова Хикимова – Колакова Почетен плакет на Народното събрание, а  Националният военноисторически музей – дарителски знак.
 
Председателят на парламента Цецка Цачева отбеляза, че семейството на госпожа Колакова в продължение на 111 години е съхранило една безценна реликва – знамето на българските въстаници от Илинденско-Преображенското въстание в Енидже Вардар. То е ушито през зимата на 1903 г. от местната българска учителка Мария Капитанчева по изричното нареждане на легендарния войвода Апостол Петков Терзиев-Ениджевардарски, наричан още Ениджевардарското слънце. На 20 юли 1903 г. на връх Илинден в село Корнишор, разположено в подножието на Паяк планина, на 13 километра северно от Енидже Вардар пред това знаме се заклеват 250 четници от ениджевардарските чети на Апостол Терзиев, Иван Орджанов и кукушката чета на войводата Кръстьо Асенов, племенник на Хаджи Димитър. Въстаниците водят боеве при Гюмендже на 28 юли 1903 г., на връх Гандач в Паяк планина на 27 август, край село Рамна на 9 септември,  на връх Гандач на 12 септември и на връх Гола Чука в Паяк планина на 14 септември 1903 г. След въстанието знамето е спасено от отец Димитър Джутев от българската църква „Св. Св. Кирил и Методий”,  разказа Цецка Цачева. Тя благодари на дарителката за нейния патриотичен и родолюбив жест.
 
Председателят на парламента предаде знамето на директора на Националния военноисторически музей д-р Соня Пенкова като отбеляза, че мястото на безценните исторически реликви е в българските музеи.
 
Анка Николова Хикимова-Колакова благодари за сърдечното и топло посрещане в българския парламент и за готовността бъде продължено делото, завещано от нейните предци – опазването и съхраняването на бойното знаме на въстаниците от Ендже Вардар, знаме, свързано с героичната история на нашия народ. Гордея се, че през всичките тези години нашият род успя да опази знамето на Апостол войвода и стотиците български революционери и народни деятели, а днес вече е дошло време да отиде там, където му приляга – редом до знамената на охридските, стружките и странджанските въстаници, отбеляза г-жа Колакова. Моята лична човешка молба е то да бъде съхранено и опазено така, както са го пазили всички преди мен, за да могат нашите деца да го виждат, когато учат историята ни, допълни тя.
 
Това знаме, съхранявано повече от 100 години в семейството на Анка Колакова, днес ще намери достоен дом и този дом е Националният военноисторически музей, отбеляза директорът на музея Соня Пенкова. Тя подчерта, че то идва в едно голямо семейство, защото в музея са събрани знамената от борбите за национално освобождение и обединение от всички краища на България – Мизия, Тракия, Македония и Одринско.
 
Инициативата за дарението на знамето на българските въстаници от Илинденско-Преображенското въстание в Енидже Вардар се осъществява със съдействието на информационна агенция „Фокус“.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване