11/27/14 06:00
(http://www.klassa.bg/)

Правим лесни визи за руски скиори

 Облекчаване на режима за издаване на туристически визи ще обсъди министърът на туризма Николина Ангелкова с ресорните си колеги от другите балкански страни, които не членуват в ЕС, съобщи вчера тя при откриването на първото издание на форума Go2Balkans. Поетите от страната ангажименти за по-лесен достъп на пътешествениците от околните държави до нашата територия ще бъде само в рамките на ангажиментите на България като външна граница на Европейския съюз, уточни министър Ангелкова. Тя очаква обаче да стане по-лесно издаването на туристически визи още през идващия зимен сезон. Голям интерес към зимни почивки у нас има в момента от румънци, турци и гърци, споделиха от бранша.

 

Според прогнозите на експертите от Световната организация по туризъм през следващите години се очаква

 

в нашата страна да има 4,5 – 5% ръст

 

в бранша, докато в световен мащаб световният туризъм ще отчете увеличение с 3,2 – 3,4 на сто. Над 1 млрд. са отчетените от статистиката туристи в световен мащаб за миналата година, а за България това са 6,5 милиона.

 

Обединението на балканските страни в сферата на туризма ще позволи привличането на туристи от далечни страни. Именно това обединение ще направи атрактивен общия ни туристически пазар и ще увеличи възможностите за промотиране, така че да привлечем повече туристи от далечни дестинации като Китай, Индия и Япония, каза още Ангелкова вчера.

 

Над 100 фирми от 10 държави участват

 

в Първия балкански туристически форум Go2Balkans. Министърът подкрепи идеята на туристическия бизнес да учреди консорциум Go2balkans, който да работи активно за създаването на общи туристически продукти със съседните за нас страни и така да привлечем трайно интереса на туроператорите от цял свят. Предлагането на общ туристически продукт на Балканите ще позволи да се привлекат повече туристи от Далечния изток, като гостите от Китай и Индия са сред най-желаните. Във форума участват представители на туристически фирми, организации, музеи и общини от България, Македония, Сърбия, Румъния. Основна цел на форума е да се привлече интересът на туроператори от цял свят към предлаганите туристически пакети и услуги в България и другите държави от Балканите - Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Кипър, Македония, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Черна гора и Хърватия.

 

„Go2Balkans е насочен основно към популяризиране на културно-историческото наследство и природните дадености на страните от Балканския полуостров като общ споделен ресурс”, каза Байко Байков, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. Идеята е да се предлагат нови комбинирани балкански пакети.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване