11/27/14 06:19
(http://www.klassa.bg/)

Правоприемница ли е Сърбия на Западните покрайнини

 Правоприемството на съвременна Сърбия спрямо населените с българи Западни покрайнини може да бъде оспорено. Това стана ясно от състоялото се в читалище "Славянска беседа" възпоменателно събрание по повод 95-годишнината от подписването на пагубния за България Ньойски договор /27 ноември 1919 г./, предаде кореспондент на БГНЕС.

Организатори на събранието бяха активисти от Западните покрайнини. В своя доклад Ангел Пелтеков от Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса обоснова защо сръбското правоприемство е под въпрос. Той сподели: "Основното е, че в Ньойския договор не е записано Сръбско-хърватско-словенско кралство, а е записано Сръбско-хърватско-словенска държава, която е република. Тя е провъзгласена на 9 ноември 1918 година в Женева. В целия Ньойски договор това републиканското име е споменато 25 пъти, докато понятието кралство изобщо не е използвано. И щом Западните покрайнини са дадени на републиката, която е образувана от Хърватска и Словения, а пък Сърбия не участва в тази република, то именно те са правоприемници. Следователно Западните покрайнини са дадени на Хърватска и Словения. Това е основното".

"Освен това от сръбска страна Ньойския договор е подписан не от действащ премиер, продължи събеседникът. Той е подписан от Никола Пашич, но в качеството му на "бивш министър-председател", така е записано в договора. А Пашич е "бивш", защото е бил уволнен от крал Александър Караджорджевич, който преди това съзрял в действията му, а и в спомената република заплаха за династичните си интереси. Практически подписът на бивш премиер прави договора невалиден. Това е юридическата тънкост на цялата работа. Странното е, че 95 години никой не е видял, не е коментирал и използвал този факт", обясни още Ангел Пелтеков. Той не пропусна отбележи, че Пашич е етнически българин.

Събранието реши въз основа на доклада му да проведе "кръгла маса" и да се създаде комитет, който да разработи програма с участието на специалисти по международно право. Идеята е тази програма да бъде връчена на парламента, за да се задейства българската държава и да оспори сръбското правоприемство на Западните покрайнини. Не един и двама оратори призова въпросът да се постави и на международно равнище.

Почти всички, които взеха думата, остро критикуваха българските управляващи и политици заради бездействието им спрямо българското малцинство, безрезервната подкрепа за сръбското еврочленство и дилетантската вяра, че нещата ще се уредят от самото влизане на Сърбия в ЕС. "Нищо от исканията ни за нормален живот, за обучение на майчин език и други не бе прието. Явно Западните покрайнини са обречени", не скри разочарованието си Иван Николов, председател на Българския културно-информационен център в Босилеград. 

 

 

 

 

 

БГНЕС

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване