11/27/14 12:18
(http://www.dnevnik.bg/)

Реформаторите поискаха оставката на шефа на ДАНС, той отказа да си я подаде


Парламентарната група на Реформаторския блок е поискала оставката на шефа на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Владимир Писанчев по време на днешното му изслушване на закрито заседание в парламента във връзка със случая с акцията на Агенцията в няколко града по подозрение за разпространение на радикален ислям. Пред журналисти след срещата с депутатите Писанчев каза, че няма да се оттегли от поста си.

"Изслушването беше безсмислено, безсмислено беше да бъде закрито, защото никакви секретни данни вътре не бяха съобщавани", заяви пред журналисти депутатът от Реформаторския блок Атанас Атанасов, който е изказал мнението на групата от трибуната. Те са поискали оставката на Писанчев, защото не са успели да разберат дали "в България има спящи клетки на радикален ислям, но разбрахме, че има друга спяща клетка и тя се казва ДАНС". Тази спяща клетка проспала и станалото на КТБ.
 
От ГЕРБ са имали критики към работата на шефа на ДАНС, но не са поискали оттеглянето му. Пред журналисти председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че са критикували шефа на ДАНС, че в последната година и половина нямал никакви предложения за промяна на законодателството по сектор "Сигурност". Той дал пример с вътрешния министър на Великобритания Тереза Мей внасла нов пакет законодателни промени, свързани с предизвикателствата от Ислямска държава.

Според Цветанов Писанчев не е отговорил на въпросите на депутатите. "Той каза, че няма какво да каже по 50 процента от въпросите, които бяха зададени на днешното заседание. Ние сме изключително обезпокоени от това, че той каза, че те наблюдавали процеси, но все пак една от основните функции е да противодейства, а не да наблюдава", заяви още депутатът от ГЕРБ, който беше вътрешен министър в миналия мандат на управлението на партията.

"Разбира се, че вътре имаше депутати, които ми поискаха оставката. Вътре беше от осанна до разпни го. Оставка няма да подавам", заяви пред журналисти на излизане от пленарната зала Писанчев и добави, че в крайна сметка при това законодателство парламентът избира. "Ако парламентът реши, че аз не съм необходим, ще гласува", добави той.

По повод критиките на ГЕРБ Писанчев посочи, че страната се нуждае от специално законодателство в сектора, но отказа да уточни точно какво.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване