11/27/14 23:23
(http://e-vestnik.bg/)

С поощрения и бруталност “Ислямска държава” държи в подчинение сунитските племена в Сирия и Ирак

Асошиейтед прес

Бойци на Ислямска държава. Снимка: от видео

Групировката “Ислямска държава” използва многобройни тактики да подчини сунитските мюсюлмански племена в Сирия и Ирак, които са под нейна власт. Някои придумва с подаръци - всичко от коли до храна за животните им, а непокорните наказва с масови убийства.

В резултат на това екстремистите не са изправени пред кой знае каква непосредствена заплаха от надигане сред племената, които традиционно са най-влиятелната обществена институция в големите територии в Източна Сирия, Северен и Западен Ирак, които са под контрола на групировката. Всеки опит на Съединените щати да обърнат туземците срещу екстремистите, както впрочем американците направиха със сунитите по време на войната в Ирак, среща големи трудности.

Някои племена в Сирия и Ирак вече се противопоставят на “Ислямска държава”. Например племето шамар, което населява района по границата между двете държави, се бие на страната на кюрдските сили срещу екстремистите в Ирак. Правителствата във Вашингтон и Багдад предлагат да се създаде програма за национална гвардия, с която да се въоръжават и финансират хора от племената, за да се бият, въпреки че тази инициатива още не е стартирала.

Племената в Сирия обаче нямат външен покровител, който да им дава пари и оръжие, за да се изправят срещу “Ислямска държава”. Това не им оставя други опции, освен да приемат господството на “Ислямска държава” или да избягат.

“Има хора, искащи да се върнат и да се бият с тях”, заяви Хасан Хасан, анализатор в института “Делма” в Абу Даби. “Но сега обстоятелствата са такива, че не можеш да предизвикаш ИДИЛ, защото стратегията, която следват, и тактиките им ще предотвратят всеки бунт отвътре”.

Управниците на самозвания халифат са усвоили до съвършенство техниката “разделяй и владей”. Племената са влиятелни институции, които изискват лоялност от своите членове, населяващи до голяма степен пустинните региони на Сирия и Ирак. Но те далеч не са сплотени. Големите племена са разделени на по-малки подплемена и кланове, които могат да бъдат насъскани едни срещу други. Такива разделения се появяват и от самосебе си, често във връзка с контрол над ресурси като петролни кладенци или земя.

Освен това самата “Ислямска държава” има племенни корени. Макар че стотици чуждестранни бойци се присъединяват към групата, повечето от членовете и бойците й на терен са иракчани и сирийци и често принадлежат към племена.

В източната сирийска провинция Дейр аз Зур например огейдат е едно от най-големите племена. Един от основните му кланове бу джамел е твърд противник на екстремистите. Друг клан на име бакир обаче отдавна се съюзи с групировката.

Агентите на “Ислямска държава” използват заплахи или предлагат пари и гориво, за да получат клетви за вярност от високопоставени племенни шейхове. Групировката съблазнява младежи от племената с икономически облаги и позиции в “Ислямска държава”, подкопавайки традиционната властова структура на племето.

“Предлагат много подкупи”, каза Абу Али ал Бади, племенен лидер от централния град Палмира в сирийската провинция Хомс. “Отиват при племената и казват: “Защо се биете срещу мюсюлмани? Ще ви дадем оръжия и коли и ще се бием заедно”.

“Предлагат горива. Носят ечемик и храна за животни от Ирак”, казва той. “Строят кладенци на техни разноски за племената и казват: “Другите не обръщаха внимание на нуждите ви”.

В Сирия “Ислямска държава” бе приета от много туземци в провинциите Ракка и Дейр аз Зур. Тя сложи край на хаоса, който цареше, докато тези територии бяха под контрола на смесица от бунтовнически военачалници. “Ислямска държава” предоставя услуги, включително електричество, горива, вода, телефон, брашно за пекарните, каза Хайан Дюхан, експерт по Сирия в университета “Сейнт Ендрюз”.

“Нещата започнаха да се стабилизират до известна степен, а това е нещо, което хората искат отчаяно”, каза Дюхан.

Групировката си има длъжностни лица по “племенните ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване