11/28/14 16:54
(http://pik.bg)

Брюксел ни отпуска 1 млрд. евро за заетост и квалификация

Брюксел ни отпуска 1 млрд. евро за заетост и квалификация

ЕС ще осигури над 1 млрд. евро за работни места и социално приобщаване в България. ЕК съобщи, че е приела ОП "Развитие на човешките ресурси" за България за периода до 2020 година, предаде БТА.

В нея се определят приоритетите и целите, за които ще бъдат похарчени 1 милиард и 92 милиона евро (от които 939 милиона евро от бюджета на ЕС, включително 55 милиона евро по инициативата за младежката заетост).

Очаква се това да допринесе за създаването на работни места и засилването на социалното сближаване в България.

Комисарят за заетостта, обществените въпроси, уменията и трудовата мобилност Мариане Тисен каза, че това е първата одобрена програма за България за периода до 2020 г. по европейските структурни и инвестиционни фондове.

По нейните думи това показва решимостта на България да се заеме приоритетно с трайните предизвикателства в областта на заетостта и социалното приобщаване, и да ускори развитието на човешкия си капитал.

Вложенията ще бъдат насочени към увеличаването на заетостта чрез проекти за около 550 млн. евро, насочени към подобряването на достъпа до работни места и подпомагащи трайно безработните и младите хора, особено онези от тях, които са под 29 г. и не работят, не учат и не посещават курсове за обучение.

Ключова роля ще играе подобряването на работата на обществените служби за безработни.
Ще бъдат насърчавани самостоятелната заетост и способността за бързо адаптиране към промени.

На всички категории и възрастови групи безработни ще бъдат предложени възможности за обучение през целия живот. Така работещите и търсещите работа ще получат помощ за придобиването на нови умения.

Около 286 милиона евро са предвидени за мерки за социално приобщаване. Те ще бъдат насочени към по-младите и по-възрастните граждани, хората с увреждания и малцинствата, например ромската общност.

Ще бъдат насърчавани социалното предприемачество и достъпът до професионално обучение, както и подобряването на достъпа до здравно обслужване и социални грижи.

В периода на финансирането се очаква чрез програмата да бъде подобрена квалификацията на около 100 000 души, да се даде работа на 28 000 търсещи заетост и да се помогне на над 17 000 млади хора чрез мерки в областта на заетостта и обучението.

От възможностите за обучение през целия живот ще се възползват около 160 000 души, а няколко хиляди деца, включително с увреждания, ще получат по-добър достъп до здравно обслужване.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов съобщи пред депутатите официално новината за одобрената програма.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване