11/28/14 22:19
(http://e-vestnik.bg/)

Джеси Бъртън - от разорена актриса до върховете на класациите с „Миниатюристът“

Джеси Бъртън, разорена актриса, която едва свързвала двата края в Лондон като личен асистент, прекарвала вечерите си в това да пише и редактира „Миниатюристът“ (Сиела) – книга, която ще ѝ спечели слава на най-бързо продавания автор след „50 нюанса сиво“. Никой не е по-изненадан от успеха, колкото самата Бъртън, която казва: „За мен това някой издател да хареса книгата достатъчно, за да я издаде, винаги е било голямата ми мечта. Даже не си и представях какво ще стане след това. А след това книгата стана бестселър… През ум не ми е минавало. Бях се научила да си занижавам очакванията и да не се надявам толкова – това, което се случи, е просто приказка.“

- На малко дебютни писатели им се случва толкова много издатели да се надпреварват за правото да издадат романа им! Можете ли да ни разкажете малко повече за личния си опит?

- Беше необикновено. Изобщо не очаквах такава реакция – като писател, просто се надявам, че някой издател ще поиска да издаде книгата ми. Когато литературният ми агент ми каза, че има 11 издатели само от страната на Великобритания, които искат да ме издадат, не можех да повярвам какво чувам. В края на краищата, всички наддаваха, оставиха първоначалните си оферти и агентът ми остави съобщение по телефона, докато бях на работа. Като видях съобщението, едва успях да се съсредоточа достатъчно, за да разбера какво казва…беше направо сюрреалистично. След това правата за превода се продадоха в 29 държави – това беше толкова нереално и фантастично, че го приех като нещо съвсем нормално. Беше толкова необичайно, че ми се струваше, че се случва на някой друг.

- Главната героиня Нела е вдъхновена от истинска жена, въпреки че не се знае много за нея. Как попаднахте на тази история?

- Бях в Райхсмузеум в Амстердам през 2009 г., когато видях куклена къща, някога принадлежала на Петронела Оортман, съпругата на копринен търговец от 17-и век. Тя я е поръчала на майстор през 1686 г. и къщата е точно копие на истинския дом на семейството. По-интригуващото е, че е поръчвала миниатюри, с които да запълни къщата, от толкова далечни места, като Индонезия и Япония и е похарчила толкова пари за обзавеждането, колкото би струвала една истинска къща.

- Кукленските къщи често са приемани като символ на нещо свръхестествено или магическо. Какво означават те за вас?
- Кукленската къща е сцена на артистична свобода, по ирония поставена между стените на едно толкова затворено пространство. В кукленската къща би могло да се случи всичко, защото законите на физиката не важат вътре. Куклите са точни копия на живота ни и ни вдъхват едно силно чувство на контрол над всичко, и въпреки всичко изглеждат недостижими, неуловими, с някаква тяхна си цел. Кукленските къщи са източник на вдъхновение за някои хора, за други – на страх.

- Нела е момиче от провинцията, което трябва да свикне да се движи в социалната структура на Амстердам – и това е сложно. Каква е била разликата в очакванията към поведението на жена от града спрямо това на жена от село? Или към омъжена жена спрямо неомъжена?
- Голяма част от позицията на една жена в обществото, както винаги е било, е зависела от това с колко пари е разполагала. Но когато става дума за съотношение град-село: в дома си на село, в детските си години, Нела е имала много по-голяма свобода да скита и да играе с по-малкия си брат и сестра. Също така е научила за нещата от живота и е била по-близо до природата. В Амстердам, тя е трябвало да се приучи ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване