11/28/14 06:52
(http://www.klassa.bg/)

Какво знае за вас GOOGLE

 Сигурно сте наясно, че Google трупа огромни количества лична информация за вас и я използва, за да печели от реклама. В замяна на това вие получавате безплатно най-различни услуги и приложения. Ако сте любител на конспирациите, сигурно назидавате близките си, че всички сме жертви на чудовищна корпорация, която чрез подробни досиета ни държи в лапите си. Но ако гледате малко по-трезво на нещата, сигурно ще ви е интересно да научите, че всички съхранявани в Google данни са достъпни за потребителя и при желание от негова страна могат да бъдат изтрити или променени.

 

Може би се питате какво е това досие и как то изобщо е свързано с вас? В случай че основният браузър, който ползвате, е Chrome и/или смартфонът ви е с операционна система Android, то най-вероятно вече сте си направили профил в Google. Същото важи и ако имате акаунт в Gmail. Ето какво съдържа вашето интернет досие и за какво служат данните в него:

 


 
МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ И ПРИДВИЖВАНЕ

 

Влезте в профила си в Google (можете да го направите на адрес https://www.google.com/settings/), натиснете „История на профила”, отидете на „Места, където сте били”. Там е показана точката на картата, където се намирате в момента (ако тази услуга е активирана). Можете да проследите историята на вашето придвижване по места и дати.

 

Натиснете бутона с настройките вдясно над картата, който представлява нещо като зъбчато колело. Отваря се прозорец, където има опция „Поставяне на пауза” и я натиснете. Ще се появи предупреждение от Google и трябва да решите дали да изключите тази услуга или не.

 


 
ИСТОРИЯ НА ТЪРСЕНЕТО

 

Пак през „История на профила” отидете на „Неща, които сте търсили”, натиснете „Управление на историята” и ще видите графика на своята интернет активност по часове, дни, месеци и т.н. Вляво има списък по видове на вашето търсене – сайтове, снимки, новини, видео, карти и др. Показани са и думите и адресите, които сте търсили в Google с уточнения за дата и време. Налична е опция за премахване на отделни елементи от историята, както и за отмяна на всички записи. Изключването на тази услуга отново става с бутона „Поставяне на пауза”.

 


 
КАКВИ УСТРОЙСТВА ПОЛЗВАТЕ

 

Да, Google е наясно и с този аспект от живота ви. При това не говорим само за Android джаджи. В списъка могат да попаднат устройства с операционната система iOS на Apple, Windows на Microsoft и др., стига през тях да сте влизали в акаунта си.

 

Данните за тях се намират в рубриката „Сигурност”. Там има раздел „Скорошна активност”, където са посочени и устройствата ви. Можете да проверите какви джаджи сте ползвали през последните 28 дни за достъп до акаунта си. Ако видите някое, което ви е непознато – смартфон, какъвто не притежавате, или компютър, от който е влизано в подозрително късен час, имате възможност да предприемете съответните мерки и да блокирате достъпа от тях и/или да смените паролата си.

 


 
ЛИЧЕН ОФИС

 

За да видите всички източници, от които Google събира информация за вас, натиснете „Инструменти за данни”, после влезте в „Табло за управление”. Там има списък, който започва с вашия акаунт и свършва с броя на контактите, които имате в смартфона си. Показано е колко снимки имате в Google Фото, колко приложения сте свалили от онлайн магазина Google Play, какви събития сте отбелязали в календара си, какви покупки сте направили през Wallet/Checkout, какви плейлисти имате в YouTube, историята на местоположенията и хронологията на търсенето в интернет (ако тези опции не са деактивирани)... Въобще – всичко!

 

ПРИЛОЖЕНИЯ С ДОСТЪП ДО ДАННИТЕ ВИ

 

В рубриката „Сигурност” има раздел „Разрешения за профила”, където можете да видите списък на сайтовете и приложенията, които имат достъп до вашия акаунт, както и информация за услугите, с които са упълномощени да боравят. Ако някоя апликация ви се стори подозрителна, можете да забраните достъпа й. Този раздел е много полезен, в случай че загубите смартфона си или откраднат лаптопа ви, защото веднага можете да блокирате достъпа им до вашия профил. Когато ви върнат устройството или си го намерите, просто го отблокирайте.


МИХАИЛ ЧИПИЛОВ

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване