11/28/14 13:31
(http://pik.bg)

Мими Виткова: Деформациите в здравната система са големи

Мими Виткова: Деформациите в здравната система са големи

Големи са деформациите в здравната система, които натоварват финансово много лица. Това каза Мими Виткова, председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване, след срещата с Националната здравноосигурителна каса.

„Потърсихме НЗОК дали има нагласа двете институции да обединят действията си и да потърсят помощта на държавата за създаване на регулация в здравната система и облекчение на касата”, обясни тя. Според нея, без регулация и действие от страна на държавата бюджетът на касата ще набъбва всяка година. „Творчеството на лечебните заведения да прибират нерегламентирани пари надмина възможностите да регулираме такива процеси. Искаме държавата да каже какво може да ценообразуват лечебните заведения и за какво хората трябва да заплащат от джоба си”, подчерта Виткова. Тя обясни, че в асоциацията, която председателства са застраховани млади хора, които търсят правата си от асоциацията, но тя не може да създаде такава регулация. По думите ѝ, 48 % от разходите на българското здравеопазване се заплащат от джоба на пациента. Виткова изтъкна, че не може пациент да заплаща 330 лева за стая с едно легло в болнично заведения, не може раждането в България да струва 10 000 лева.

„Възможно ли е цените за здравеопазване в най-бедната държава в Европа да са такива. На какво основание, например, лекар от извънболничната помощ издава фактура за избор на екип на стойност 1400 лева”, заяви Мими Виткова. От своя страна Светла Несторова, зам.-председател на асоциация на българските застрахователи заяви, че си представят регулация, която да подобри контрола на доставчиците на медицински стоки и услуги и да посочи ясно кой какво плаща. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване