11/28/14 07:13
(http://www.klassa.bg/)

Москва изпраща изтребители в Крим

 Въоръжените сили на Русия изпращат 14 изтребителя в Крим, които трябва да засилят отбранителната способност на полуострова, информира Дни.ру. Сред военните летателни машини са 10 модернизирани Су-27СМ и четири чисто нови Су-30.

 

Експерти обясняват, че и двете разновидности на изтребителите са от поколение 4+. Началникът на информационната служба на Черноморския флот Вячеслав Трухачов разказва, че изпращането на

 

бойните самолети

 

е част от програмата за формиране на пълноценна група на руските въоръжени сили в региона. Той подчерта, че подобни съвременни изтребители досега в Крим не са били използвани. „Повечето жители на Севастопол никога не са виждали такива машини и сигурно ще им обърнат внимание, когато прелитат в небето”, прогнозира Трухачов.

 

Изтребителите ще попълнят авиационния парк на военното летище Белбек. Командващият на Четвъртото командване на ВВС генерал-лейтенант Андрей Юдин допълни, че с пристигането на 14-те изтребителя в Крим ще бъде окончателно сформирана самодостатъчна авиационна група. „Тя ще позволи в пълен обем да обезпечим сигурността на Русия в южно направление”, каза Юдин. В групата освен изтребители

 

от четвърто поколение

 

е представена още ударна, щурмова и транспортна авиация, допълва изданието. До 2020 г. Русия ще вложи 1,75 млрд. евро в развитието на Черноморския си флот, информират агенции.  НАТО веднага реагира на плановете на Москва да подсили въоръжението си в Крим. "Силно сме обезпокоени от милитаризацията на полуострова. Разполаганите в Крим руски въоръжения като крилати и противовъздушни ракети имат в обсега си цялото Черно море“, каза главнокомандващият съюзническите сили на алианса ген. Филип  Брийдлав, цитиран от Франс прес. Брийдлав направи изявлението си в Киев, където се срещна с президента Петро Порошенко и с премиера Арсений Яценюк. Генералът изрази опасения и от евентуално разполагане на ядрени оръжия в Крим.



МИЛА КУДРИНА 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване