11/28/14 08:32
(http://www.dnevnik.bg/)

Най-замърсяващият ТЕЦ в Европа – дали и какво значи това


"Дневник" препубликува материала от блога на Боян Юруков с позволението на автора. Поводът са данните от новия доклад на Европейската агенция по околна среда (ЕАОС) за цената по покриване щетите от замърсяването на въздуха от промишлените централи.

Вчера излезе доклад на Европейската агенция по околната среда за щетите, нанесени от замърсяващите инсталации в Европа. На първо място в класацията е българската ТЕЦ "Марица Изток-2". Това беше отразено в медиите и идва на фона на лошото състояние на компанията.

Как се определя щетата?

Първото нещо, което трябва да знаем за доклада е, че не разглежда замърсяването като количество, а икономическите щети, които то създава. Използват се два показателя – VSL и VOLY.

VSL най-общо казано се базира на броят загубени човешки живота заради замърсяването, докато VOLY показва с колко години е намалена очакваната продължителност на живота. Двете методологии измерват в миларди евро колко губи обществото ни заради замърсяването. Тези загуби включват медицински разходи, загуби за бизнеса и държавата заради болнични, нетрудоспособност и намаляване на продуктивността.

Трябва също така да забележим, че докладът разглежда единствено замърсяването на въздуха и то само от индустриалните инсталации – прахово замърсяване, серни, азотни и въглеродни оксиди. Ключов елемент и за двата показателя е гъстотата на населението, но се взима средно за цялата държава – не локално. Така например завод в голям град ще има същата оценка на щетите, както централа със сходни показатели в слабо населен регион само защото са в една държава. Замърсителите също имат различна тежест. Повече за методологията ще прочетете в самия доклад.

Въпреки тези практически ограничения, изводите в него са изключително важни и е крайно време да влязат в дебата за реформата на енергетиката ни.

Защо ТЕЦ Марица Изток 2

След доклада се появиха много коментари как тази централа е на първо място в Европа именно защото е държавна. В същото време, частните централи са доста по-надолу в класацията и това дава повод на някои да ги обявяват за "чисти". Като причина се дава, че държавата е лош собственик и не е инвестирала във филтри и по-добри процеси. Тук трябва да отбележим, че класацията не взима предвид колко е голяма централата. ТЕЦ Марица Изток 2 има два и три пъти по-голяма мощност от всички останали.

За да разберем кой колко замърсява, трябва да погледнем данните за последните 7 години. За щастие ги имаме и съм ги визуализирал добре. По въглероден двуокис ТЕЦ Контур Марица Изток 3 бие всички останали с 15 млн. тона. ТЕЦ Марица Изток 2 е доста след ТЕЦ Бобов дол, независимо, че е с много по-голяма мощност. По серни оксиди обаче е на първо място и точно това е причината да е начело на класацията по щети в Европа. Въпреки това, трябва да се отбележи, че между 2007 и 2013 г., ТЕЦ Марица Изток 2 е намалила емисиите си на серни оксиди 9 пъти – точно както вече частните ТЕЦ-ове и заводи. Същото важи за всички останали емисии.

Това показва, че тезата за лошия стопанин не е вярна. Колкото и да се инвестира в пречиствателни инсталации,

ТЕЦ-овете са мръсни и вредни за здравето.

Просто мащабите на тази централа и типа гориво водят до по-сериозно замърсяване. При това, забелязва се сериозна тенденция надолу през годините. В тази връзка, при ТЕЦ Марица Изток 2 практически липсва прахово замърсяване, което далеч не е така при останалите.

Не, това не е успокоение

ТЕЦ Марица Изток 2 замърсява страшно много и това е факт. Това важи за всички ТЕЦ-ове в страната и нямаме нужда от челно място в класация, за да го разберем. Дотук дори не обсъждахме тежките метали и замърсяването на водите, където макар да сме далеч от първите места, сме много по-уязвими заради богатството ни на питейна вода и лошото съблюдаване на регулациите.

Щетите върху икономиката и човешкия живот от този тип централи са напълно реални. Докладът на Европейската агенция за околна среда изследва единствено пряката вреда на замърсяването на въздуха върху човека. Ако включим и вредата върху климата, загубата на екосистеми и вредата върху земеделието, то сметката ще набъбне значително. Тази сметка не я плащаме през цената за тока,

а чрез данъците си и с боледуване.

Макар далеч да не сме на първите места по общо замърсяване, като процент от БВП щетите надминават в пъти тези в останалите държави. Това е нещо, което не можем да си позволим. Изместването на дебата в посока дали държавата е принципно добър стопанин няма да помогне на здравето на хората. Проблемът е в съществуването на тези централи, а не кой седи в борда на директорите. Същото важи и за цената – токът от ТЕЦ-овете сам по себе си въобще не е евтин, но дори безплатно да ни го дават, пак ни излиза много по-скъпо отколкото всички други енергийни източници. Получава се същото както при скритите такси при кредит. Това е ситният шрифт на производството на енергия и е време да го прочетем.

На това табло може да разглеждате и анализирате цялото индустриално замърсяване за последните 7 години.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване