11/28/14 07:17
(http://www.klassa.bg/)

Обща баня и WC на етаж – приключение от соца

 Общи бани и тоалетни за всички студенти на етаж си е мираж от соца. И то за студенти, които нямат никакви спомени за времето преди 1989 г., защото тогава още не са били родени.

 

Връщането в миналото е факт в едно от общежитията в Пловдив, познато като „Димитър Благоев”. Блокчето е част от общинските общежития в града до Руската гимназия, което и в момента се ползва от студентите в Пловдивския университет.

 

Коридорите са безупречно чисти, а по стените има залепени бележки с указания, например - „Важно!!! След всяко къпане отваряйте прозореца”. И нищо чудно, защото санитарните възли са общи на всеки етаж. Банята е сравнително голямо помещение с душ, за което открай време момчета и момичета студенти се изчакват един друг търпеливо. Тоалетните са от стария тип „клозети”, но също са добре поддържани и чисти. Промени отпреди години има, установи екипът на „Монитор”. Вратите са сменени с нови, алуминиеви, а по стените никъде няма срамни драсканици с пошли послания.

 

„Месечният наем през зимата е 45 лева за легло, а през лятото е 40 лева. Ако искате, вярвайте, но сме пълни и много студенти продължават да питат дали имаме места”, казват от общежитието. Причина за интереса не е екстремното връщане в миналото с общите санитарни възли на етаж, а близостта на общежитието до новата сграда на университета и удобната транспортна връзка с центъра, където е ректоратът на ПУ.

 

Университетът е на път да сбъдне една своя голяма отколешна мечта – да има собствени бази за спане на студентите. В момента текат довършителни работи по строящото се ново и модерно 7-етажно общежитие зад новата сграда на ПУ на бул. „България” 236. По договор сградата трябва да бъде завършена през февруари 2015 г. Това е само първият блок от четирите нови общежития на университета и е етап от амбициозната програма за разработване на модерен европейски кампус.

 

Два милиона лева от парите за изграждането дойдоха от Министерството на образованието, а висшето учебно заведение отдели и 800 000 лева собствени средства. Новите общежития са проектирани като галериен тип сграда, като всички стаи имат южно изложение.

 

В една стая със собствен санитарен възел ще живеят по двама. Първото блокче е за 164-ма студенти, а останалите три ще бъдат строени на етапи.

 

Докато новият кампус бъде построен, ПУ продължава да ползва блока „Д. Благоев”, общежитията на МУ на ул. „Царевец”, както и тези на Медицинския колеж на ул. „Братя Бъкстон”, на Аграрния университет, Университета по хранителни технологии и Техническия.




Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване