11/28/14 15:12
(http://www.dnevnik.bg/)

Радан Кънев: В българското правосъдие има мафия


Реформаторският блок настоява за спешни законодателни мерки, които да гарантират случайното разпределение на дела в съдебната система. От парламентарната трибуна съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев заяви, че прави три извода от доклада за проверката на процесите и софтуера за случайно разпределение на дела в българската съдебна система.

"В българския съд случайно разпределение на делата няма, има данни за нарочно разпределение, контролирано разпределение, имаме данни да се съмняваме, че по делото за фалита на КТБ случаят е именно такъв; Проблемът не е случаен и не е плод на грешка, а на съзнателно контролиране на процеса на създаване и съхранение на софтуерните кодове от лица, пряко зависими от хората, които имаме основание да подозираме, че съвсем неслучайно разпределят делата; Тези проблеми поставят всички български магистрати в опасна зависимост, дават възможност за упражняване на натиск върху тях и за контрол върху най-важните зач обществото съдебни производства", заяви Кънев.

"Да, имаме основание да твърдим, че в българското правосъдие има мафия. И имаме основание да кажем, че това е наша отговорност, защото правната, законодателната рамка на тъй нареченото случайно разпределение дава възможност за злоупотреби", каза още съпредседателят на РБ.

Според него причините за това са, че е допуснато вътрешен IT отдел да създава специализирания софтуер вместо компетентна и отговорна фирма на открит конкурс, както и че е допуснато този вътрешен IT отдел да създаде затворен изходен код (source code) на софтуера и да го пази в тайна дори от вътрешната проверка, от която имаме доклад. По думите му е допуснато този софтуер да не съдържа достатъчни контроли за извършваните намеси и достатъчно защита срещу манипулиране и заличаване на данни.

Радан Кънев призова депутатите да поемат своята отговорност и незабавно да предприемат
действия за поправяне на пропуските в правната рамка. Според него спешно трябва да се гарантират в законодателството: ново задание и прозрачност при избора на изпълнител; въвеждане на политика за отворени данни и автоматично публикуване в Интернет на всяко разпределено дело; въвеждане на политика за отворен код на софтуера и възможност да се прави ИТ одит на този софтуер; да се направи решение, което и ИТ администраторите, и съдиите по никакъв начин не могат да манипулират, дори и да спират електричеството, мрежата, сървъра и т.н.

Цифровият печат на всяко поле от данните ще гарантира, че членовете на ВСС могат получават автоматично и на секундата информация кой в съда и между неговите ИТ хора какво се опитва да направи, кое дело да манипулира и пр., коментира Кънев.

"Боя се, че около тези мерки трудно ще постигнем консенсус. Те са въпрос на нашата смелост, а не на изкуството на компромиса. Консенсус между невестулката и кокошките е трудно постижим  и компромисът помежду им е невъзможен, ако невестулката е допусната в курника", изрази опасенията си той.

Но само по този начин ние можем да заявим истинска воля да се преборим с мафията в съдебната система, да защитим българските магистрати от влияние и зависимост и да подкрепим усилията на българското правителство и министъра  на правосъдието за реформиране на правосъдието и налагане на върховенство на закона,заяви още съпредседателят на Реформаторския блок.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване