11/28/14 07:31
(http://www.klassa.bg/)

Три чаши кафе дневно намаляват риска от Алцхаймер

 Три до пет чаши кафе дневно значително намаляват риска от болестта на Алцхаймер, съобщи в. "Дейли експрес", позовавайки се на холандски учени.

Резултатите от изследването показват, че храненето е важно за запазване на когнитивните функции, особено през предклиничната фаза на болестта на Алцхаймер, преди характерните за деменцията симптоми да се изявят.

Защитният ефект се дължи на полифенолите и кофеина, на които кафето е богато.

Умерената консумация на кафе е свързана с по-малък риск от деменция за четиригодишния период на изследването - до 20 процента. Ефектът обаче намалява при по-дълъг период.

Учените от медицинския център "Еразъм" в Ротердам установиха, че кофеинът намалява образуването на амилоидни плаки и неврофибрилни възли, особено в хипокампуса и мозъчната кора, които участват в паметта.

Болестта на Алцхаймер засяга всеки 20-и човек на възраст над 65 години. Това са 26 милиона души в света. Заради застаряването на населението в Европа невродегенеративните заболявания като Алцхаймер са все по-разпространени.

 

 

 

Източник: БТА    

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване