11/29/14 09:20
(http://pik.bg)

Шок! Един от поробителите на КТБ отново на работа - разследваният Цветан Гунев се завърна в БНБ след 150 дни отпуск!

Шок! Един от поробителите на КТБ отново на работа - разследваният Цветан Гунев се завърна в БНБ след 150 дни отпуск!

Подуправителят на БНБ Цветан Гунев се върна на работа в БНБ. 

Шефът на "Банков надзор", който бе обвинен от прокуратурата в престъпление по служба за неупражнен контрол над дейността на КТБ, е на работното си място от 24 ноември след близо 150 дни принудителен отпуск.

Първата му задача е да изготви анализ на състоянието на банковия сектор, преглед на ликвидността на банките и обсъждане на мерки за увеличаването й при някои от тях. Изготвял се и план за годишните надзорни проверки. Новината е, че са подготвени заповеди на такива проверки да започнат в някои банки още през декември.


След като приключи с казуса "КТБ", за момента най-парливият проблем, който ангажира вниманието на УС на БНБ, е ТБ "Виктория".

С него обаче ще продължи да се занимава подуправителят и началник на управление "Банково" Димитър Костов.

До края на първата седмица на декември ще бъдат подписани договорите с банките, които бяха избрани за купувачи на четири от петте пакета от кредити на ТБ "Виктория". 

"Токуда банк" получава пакетите кредити за „малък бизнес“ и „потребителски кредити с ипотека“; "Societe General Експресбанк" е определена за купувач на пакета „ипотечни кредити“, а ЦКБ ще вземе пакета „потребителски кредити и кредитни карти“. Плащането на тези пакети ще покрие почти 100% от балансовата стойност на съответните кредитни портфейли. За портфейла от „големи и средни корпоративни клиенти” не е определен купувач, защото за него е постъпила само една оферта, при това не за всички кредити, пише bnews.bg.

Според сметките на БНБ, след продажбата на четирите пакета, ТБ "Виктория" ще разполага с около 180 млн. лв., които ще са напълно достатъчни, за да започне на 12 декември изплащането на всички гарантирани по закон и негарантирани влогове. По тази причина Централната банка е разпоредила на квесторите на ТБ "Виктория" Божидар Аршинков и Христина Стамова от 12 декември да възстановят всички обичайни операции на кредитната институция.


Собственик на ТБ "Виктория" остава Корпоративна банка, която е с отнет лиценз.

До назначаването на синдици, което не може да се случи преди Върховният административен съд да разгледа жалбите на акционери и вложители на Корпоративна банка срещу решението на БНБ за отнемането на лиценза й, никой не може да се разпорежда със съдбата на ТБ "Виктория". Дори и за нея да се появят реални оферти и БНБ да ги одобри за покупката на ТБ "Виктория", ще трябва да се изчакат съдебните дела, свързани с Корпоративна банка.

Реални оферти за ТБ "Виктория" обаче все още няма.

Към покупката и има само проявен принципен интерес от "Банк Российский кредит", от "Лев Инс" и от полския инвестиционен фонд Getin holding.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване