11/30/14 21:22
(http://pik.bg)

Армията продаде на тъмно 535 бронирани машини за над 5 млн. лева

Армията продаде на тъмно 535 бронирани машини за над 5 млн. лева

535 танкове и всякакъв друг вид бронетанкова техника са били продадени от военното дружество „Снабдяване и търговия - МО“ ЕООД за първите десет месеца на годината, пише "Трус". Министерство на отбраната отговори на изданието по Закона за достъп до информация. В него е посочено: „ извършена е търговска реализация на 314 единици бронетанкова техника от 7 вида и 221 единици друга специална техника от различни видове. Общата продажна цена на техниката е 5 390 521.80 лв. без включен ДДС“.

Военните категорично отказват да посочат точния вид на въоръжението, колко и кои фирми са участвали в търговете и кои са спечелили. По този начин става невъзможно да се види за колко е продаден един танк или бронетранспортьор и дали е постигната истинската му пазарна цена. Продажбата на излишни оръжия, боеприпаси, техника и вещево имущество е възложена на „Снабдяване и търговия - МО” ЕООД, „съгласно Рамково споразумение № УД-07-12-53/31.10.2011 г., сключено между МО и дружеството, чрез подписване на комисионни договори, посочват от МО. Комисионерът продава техниката по свои вътрешни правила. В отговора се казва, че в министерството не получават информация за всеки търг поотделно, нито за участниците в търговете и не съхраняват такива данни.
Оръжейни експерти от години алармират, че това военно дружество е създадено, за да генерира средства за определени кръгове. Неговата дейност би могла да се осъществява и от един чиновник от МО, а при прозрачни и открити търгове могат да се постигат много по-високи цени на въоръжението и техниката. Абсурдно е в МО, което е 100% собственост на дружеството, да не се получава информация за продаденото оръжие, коментират военни експерти. Не е нормално и държавно дружество да взема комисионни при продажба на държавно имущество, допълват те.

За 10 месеца са продадени 10 141 шинели, чорапи, халати, фланелки, торби, платове, одеала, клинове, куртки и други, на обща стойност 12 858,63 лв., без включен ДДС.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване