11/30/14 21:09
(http://pik.bg)

ДАНС мести финансовото разузнаване при ГДБОП

ДАНС мести финансовото разузнаване при ГДБОП

Ръководството на ДАНС е взело странно и изненадващо решение да премести финансовото разузнаване от сградата на бул. „Черни връх” 45 в тази на бул. „Цариградско шосе”, където се помещава ГДБОП, пише в. „Сега”.

От създаването на спецагенцията през 2008 г. допреди няколко месеца служителите на финансовото разузнаване работеха рамо до рамо с агентите от другите две служби, които се вляха в ДАНС - НСС и военното контраразузнаване. Такава беше и първоначалната идея за създаване на агенцията - трите служби взаимно да се допълват в разработките, които правят, тъй като имат различни специализации.

По този начин с отделянето на спецдирекцията ръководството на ДАНС реално е бойкотирало първоначалната идея за агенцията и е дало възможност отново контраразузнавачите да се окупират на бул. „Черни връх”, коментираха експерти.

Решението е странно и поради факта, че финансовите разузнавачи извършват информационно-аналитична дейност и нямат място при антимафиотите, които основно арестуват. Още повече че с новия закон за ДАНС ГДБОП ще бъде извадена от агенцията и ще се върне в МВР. Ако това се случи, вероятно финансовото разузнаване ще трябва да се върне отново на бул. „Черни връх”, където единствено ще се помещава ДАНС.

Засега не са ясни мотивите за преместването и кога точно е взето. През последните месеци именно срещу финансовото разузнаване бяха насочени основните критики, че е проспало кризата с КТБ. Дали за това има заслуга отделянето на дирекцията в другата сграда, само може да се гадае.

Квартирните игри в спецагенцията започнаха още от създаването й. Тогава беше взето странното решение ръководството на ДАНС да се помещава в новопостроената сграда на ул. „Черковна”, а останалите дирекции да бъдат на „Черни връх”. По-късно обаче стана ясно, че пътуването между двете сгради струва на държавата десетки хиляди левове. Затова беше решено ДАНС да се събере в една сграда, а тази на ул. „Черковна” да бъде дадена на Държавната комисия по сигурността на информацията и специализирания съд.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване