11/30/14 20:49
(http://pik.bg)

Дисциплинират депутатите с прогресиращи глоби и публични порицания

Дисциплинират депутатите с прогресиращи глоби и публични порицания

Прогресиращи глоби, дисциплинарни съвещания, публични порицания. Тези и още сериозни наказания за непокорните си депутати предвидиха в правилниците си отделните парламентарни групи, съобщи Нова телевизия.

„Има и финансови санкции, ако ръководството прецени и ако депутатът има неизвинителни отсъствия в рамките на няколко дни. Имаме си касичка и тя засега е празна, защото колегите до момента не са направили провинения”, обясни депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева. Глобите в ГЕРБ прогресират според броя, дължината и щетата от отсъствието. Затова депутатите се покриват по предварително договорена схема - двама влизат, двама излизат.

Депутатите, а и опитът дотук сочат категорично – пълен депутатски състав цялото пленарно заседание е мисия невъзможна. „Повечето се разхождат из бюфетите, из кулоарите, в стаята. Част ухажват журналистките. Други отиват да пушат”, коментира депутатът Валентин Касабов от Патриотичния фронт. Що се отнася до фриволното поведение в пленарната зала, основите вече бяха положени. Депутатите обаче добре владеят тактиката да казват нещо, без да го казват. И така да отърват наказанието.

„Тази срамна история е вследствие на белия вятър, който се диша в тоалетните на парламента. И от време на време някои хора излизат оттам с напудрени носове”, заяви от парламентарната трибуна Касабов по време на дебатите в пленарна зала дали депутатите трябва да преминават наркотестове. „Белият вятър е метафора. Няма нищо лошо в белия вятър. Обикновено, когато белият вятър духне, докарва бяло вещество – сняг. Така че не виждам за какво да ми се налага забележка”, коментира по-късно той.

В Реформаторския блок, където вечно тлее някакъв разнобой, няма да се глобяват, но ще се порицават. „Порицанието първо се прави пред цялата група. Все пак никой не обича да му кажат името във връзка с провинение. Обмисляме начин да се прави и публично”, обясниха от Реформаторите. Въпреки множеството напъни в правилника на парламента да се разпишат психотестове, наркотестове и проверки за алкохол, никоя от групите няма да ги прилага.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване