11/30/14 13:02
(http://pik.bg)

Експерт: Златото е инвестиционен балон на 6000 години

Експерт: Златото е инвестиционен балон на 6000 години

Днес швейцарските гласоподаватели се отправят към урните, за да решат дали Швейцарската национална банка трябва да спре да продава златото си и вместо това да увеличи златните си резерви от 7 до 20% от общите си активи, съобщи „България он ер”.

Референдумът е предложен от ултра консервативната Швейцарска народна партия, като идеята е по този начин да се гарантира сигурността и независимостта на Швейцария.

Въпреки това тази идея е посрещната със сериозна критика от редица анализатори, включително Уилям Буитер, главният икономист на Citi, една от водещите американски инвестиционни банки, според който златото не е нищо друго освен един инвестиционен балон на 6000 години.

„Според нас централните банки не трябва да държат златни резерви”, коментира той, цитиран от CNBC. Буитер призовава за повече предпазливост, посочвайки, че идеята една централна банка да посвети цели 20% от баланса си, на който и да е актив, е „крайно неортодоксална и рискова инвестиционна стратегия”.

„Да инвестирате толкова пари в нещо, чиято стойност е базиране единствено на определени вярвания, е доста интересно и рисковано. Дали тези вярвания са достатъчни, за да наложите изискване за политиката на централна банка, това е друг въпрос”, допълва той.

Швейцария беше последната страна, която изостави златния стандарт през 1999. Това премахна изискването валутата на страната да е обезпечена със злато.

В момента Швейцарската централна банка е обвързала курса на швейцарския франк с еврото и купува единната валута с надеждата да запази франка сравнително евтин, за да стимулира износа на швейцарски стоки.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване