11/30/14 22:31
(http://pik.bg)

Скандално! Агенция „Автомобилна администрация" е получавала гориво от транспортни фирми като дарение

Скандално! Агенция „Автомобилна администрация" е получавала гориво от транспортни фирми като дарение

Агенция „Автомобилна администрация", която контролира превозвачите в страната, е получавала гориво като дарение от браншови организации на транспортни фирми, които би трябвало да контролира. Спонсори на ведомството към Министерството на транспорта са били и частни лица и фирми. Подобна практика имаше в МВР, пише "Труд".

Даренията в автомобилната инспекция са описани в одит на Сметната палата, която е проверявала работата на ведомството от началото на 2012 г. до средата на 2013 г. През това време шеф на агенцията беше Валентин Божков, когото кабинетът „Орешарски" смени с Димитър Ганев.

Сред най-фрапиращите случаи, определени от Сметната палата като нарушение, е договор, сключен от русенското подление на агенцията с Българския съюз на товарните превозвачи. Контрактът е за спонсорство и е подписан от ръководителя на местната структура, без някой да го е упълномощил за това. По силата на договора барншовият съюз дарявал гориво за автомобилите на агенцията. В замяна представители на организацията на превозвачите имали право да присъстват на проверките на камиони, които агенцията прави на пътя.

Практиката да се даряват горива на автомобилната агенция е била развита също София, Хасково, Благоевград и Кърджали. В някои случаи документите за даренията били хвърчащи бележки.

От доклада не става ясно колко са дарените количества гориво за периода, но се препоръчва практиката да се прекрати.

Одиторите са открили, че автомобилната инспекция е събирала и наем в натура - като гориво или ремонти.

Според доклада на Сметната палата ведомството незаконосъобразно е давало под наем имоти на СИБанк. В помещенията се плащали дължими на агенцията лицензи и такси. Според Сметната палата обаче ведомството нямало право да дава под наем имотите, защото самото то ги било наело от държавата. Освен това банката плащала част от наема в натура - с гориво и ремонти.

По същия начин наем плащали и фирми, разположили кафе-автомати в някои от сградите на агенцията. Такива нарушения са открити в 4 от териториалните поделения на „Автомобилна администрация".

Не съм запознат с доклада на Сметната палата и нямам намерение да го коментирам, защото той засяга период, в който агенцията е имала друго ръководство. Сега такава практика няма, каза вчера директорът на „Автомобилна администрация" Димитър Ганев. Той добави, че напуска поста от 12 декември. Наскоро беше направен неуспешен опит на поста да бъде назначен разследваният за подкуп бивш шеф на ГДБОП Станимир Флоров.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване