12/01/14 14:39
(http://pik.bg)

Без манов мед за пчеларите в Странджа

Без манов мед за пчеларите в Странджа

Нулева година за добив на манов мед отчитат пчеларите в Странджа. Това каза за "Фокус" Манол Тодоров, дългогодишен пчелар от Царево.

„В Странджа тази година нямаше една килийка манов мед”, каза Тодоров и посочи, че основна причина за тази липса са лошите климатични условия, които не са позволили да се развият продуцентите на маната. „Странджанския манов мед е природен феномен. Той се получава благодарение на едни листни въшки, които се явяват продуцентите на маната.Тази година тези листни въшки отсъстваха”, каза пчеларят. Той допълни че си прави собствена статиста и от нея е видно че лоша за производство на манов мед е била 2004, сега такава нулева година е 2014 година. „Някаква цикличност се забелязва, но точните причини за това няма как да обясня. Предполагам, че има и други причини. Според някои колеги е имало киселинен дъжд, но за мен основната причина са климатичните условия”, посочи Тодоров.

По думите му недостатъчна в такъв момент е държавна помощ de minimis за подкрепа на пчеларите за справяне с последствията от неблагоприятните природните условя, тъй като тя е едва 3,45 лв. за пчелно семейство.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване