12/01/14 22:38
(http://pik.bg)

Масови проверки на храните от Никулден до Ивановден

Масови проверки на храните от Никулден до Ивановден

Издал съм заповед за съставяне на екипи за засилени проверки от Никулден до Ивановден, съобщи шефът на агенцията по храните проф. Пламен Моллов, пише "24 часа". Инспекторите ще работят от 8 до 22 часа. За почивните дни и уикендите пък ще има дежурни екипи. Сигнали може да се подават онлайн или на горещия телефон на агенцията 0700 122 99.

Моллов показа кифла с ванилов крем с парче метал, донесена от потребител. Тя е произведена от софийски хлебозавод, който ще бъде проверен.

През 2014 г. в сравнение с 2013 г. са извършени с 30% по-малко на брой проверки, но по-качествени и дълбочинни, с много по-добри резултати, твърди Моллов. Бракуваните храни за 11-те отчетени месеца са се увеличили от 74 на 174 тона през 2014 г. Общо 148 обекта са затворени.

Около 2,2 млн. лв. са обезщетенията на 1900 стопани за 12 хил. умрели от син език овце. Всички ще получат парите си до средата на декември, увери Моллов. Догодина пък ще се проведе ваксинация, такава била и препоръката на ЕК. В противен случай имало опасност от забрана на износа на български живи животни за 6 месеца.

Нараснал е нелегалният внос на забранени у нас препарати за растителна защита, каза още шефът на агенцията. Най-често те идвали от Турция, като на границата ги декларирали като течен сапун или разтворител. От агенцията по храните са потърсили съдействието на агенция “Митници”, защото имали недостиг на около 100 инспектори по граничните пунктове. Заради неразрешен препарат за растителна защита от Турция била възбранена и партида от 37 тона моркови, в които се били натрупали забранени вещества в голямо количество.

Моллов съобщи, че има идея легалните препарати да се продават на стоковите борси, за да се постигне на търг най-ниска цена за стопаните.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване