12/01/14 23:01
(http://e-vestnik.bg/)

Обама и Пентагонът имат трудни отношения

Робърт Бърнс
Асошиейтед прес

Президентът Обама държи реч във военната академия в Уест Пойнт. Снимка: от тв екрана

При посещение в Афганистан по време на първия мандат на президента Барак Обама тогавашният министър на отбраната Робърт Гейтс с изненада открива, че в щаба за специални операции на армията има пряка телефонна линия, даваща възможност за връзка с високопоставен член на екипа по въпросите на националната сигурност в Белия дом.

“Накарах ги да я прекъснат, още докато бях там”, разказа Гейтс миналия месец, спомняйки си както е открил. “Казах на командирите: Ако ви се обадят от Белия дом, казвате им да вървят по дяволите и ми звъните на мен”.

За Гейтс въпросният телефон в Кабул сякаш е олицетворение на опитите на Обама да упражнява тотален личен контрол върху работата на Пентагона и да централизира процеса на вземане на решения в Белия дом. Тези упреци по-късно ще бъдат остро изразени публично и от приемника на Гейтс, Лион Панета.
Третият шеф на Пентагона при Обама, Чък Хейгъл, бе избран, отчасти защото уж минаваше за по-благоразположен към съветниците на президента. Но с времето Хейгъл също започна все повече да се разочарова от това колко изолирано се държи Западното крило.

Подобни оплаквания на хора от кабинета е имало и преди, но при шестгодишното управление на Обама търканията между Белия дом и Пентагона станаха особено явни. Това изглежда вече се отразява дори на способността на президента да намери заместник на Хейгъл, който се оттегли миналия понеделник под натиска на държавния глава.

Само няколко часа след като той освободи поста, бившата сътрудничка на Пентагона Мишел Флурной се обади на Обама, за да каже да не я имат предвид като възможен нов министър на отбраната - макар да бе смятана от мнозина за предпочитаният избор на президента, с което можеше да стане първата жена на тази длъжност.

Официално Флурной посочи семейни причини, но според близки до нея хора тя се е опасявала, че може да бъде ограничавана като Хейгъл, и че вероятно ще почака да види дали няма да може да получи поста, ако през 2016 г. президент стане един друг демократ - Хилари Клинтън.

Евентуалната номинация на Обама ще влезе в екип по въпросите на националната сигурност, който търпи сериозни упреци за реакцията си заради възхода на групировката “Ислямска държава” в Сирия и Ирак. Президентът одобри въздушни удари и в двете страни и изпрати около 3000 американски военнослужещи, които да обучават и подпомагат иракските сили за сигурност.

Той обаче отказа да изпрати там американски сухопътни и настоя, че военната кампания няма за цел да сваля сирийския президент Башар ал Асад, чиито продължаващи вече три и половина години удари срещу цивилни създадоха условия да се стигне до хаоса, позволил възхода на “Ислямска държава”.

Външнополитическото положение не изглежда така, както Обама си го представяше, когато се кандидатираше за Белия дом и обещаваше да сложи край на войните в Ирак и Афганистан.

В Пентагона го смятат за прекалено подозрителен към военните и склонността им да използват сила за решаване на проблеми. Според някои в Пентагона подходът на президента към армията е твърде хладен и резервиран в сравнение с този на предшественика му Джордж У. Буш, който показваше по-голяма готовност да подкрепи военните и да приеме преценките им.

Стивън Бидъл, който е бил съветник на американски бойни командири, каза, че Белият дом е станал жертва на синдрома на “груповото мислене” и е недоверчив към съвети или гледни точки, които противоречат на неговите.

“Това е лош начин да се прави политика”, каза Бидъл, който е и преподавател по политология в Школата за международни отношения “Елиът” към Университета “Джордж Вашингтон”.

Няколко длъжностни лица от Белия дом, сферата на отбраната и ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване