12/01/14 21:08
(http://www.klassa.bg/)

Огнена панделка за Световния ден за борба ХИВ/СПИН

 Панделка от свещи като символ на движението за борба срещу ХИВ/СПИН запалиха доброволците на БМЧК, предаде репортер на БГНЕС.
 
На 1 декември отбелязваме Световния ден за борба срещу ХИВ/СПИН. Цял ден младите доброволци на Червения кръст раздаваха материали и организираха различни игри, свързани с темата. Те насърчаваха минувачите да се изследват за ХИВ анонимно и безплатно. В края на деня те тръгнаха на шествие в знак на съпричастност със засегнатите от коварния вирус. Шествието стигна до пилоните на НДК, където участниците взеха свещичка в ръце и оформиха панделка.
 
Шествието е традиционно и се случва в цяла България. Това е завършека на кампанията. По този начин и с огнената панделка завършват кампаниите из цял свят, каза Мария Христова координатор на МБЧК София град. Това е напомняне за съпричастност. Според момичето има нужда още от такива кампании, макар да се надява да дойде ден, в който да няма нужда. "Силно вярвам, че има нужда да излизаме навън и да правим това, което правим", заяви доброволката в БЧК.
 
В началото на шествието бяха около 40 – 50 човека, сред тях и Ангел, който е на 16 години и за първи път се включва в кампанията. Той е нов доброволец, но разказва, че става част от кампанията, защото има интерес към темата за превенцията и смята, че хората трябва да бъдат информирани. "Все още една голяма част от тях наистина не са информирани", каза младежът. Той призна, че има много митове за това как се предава опасни вирус и много хора, дори и от неговото обкръжение наистина не знаят начините, по които могат да се заразят. Той си го обяснява и с това, че може би в часовете, които са за здравно образование няма достатъчно такова образование
 
 
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване