12/01/14 21:18
(http://www.klassa.bg/)

САЩ НИ ВКАРАХА ВЪВ ВОЙНАТА С РУСИЯ

 Американската армия планира да разположи око­ло 150 танка и бони­рана техника в някол­ко страни членки на НАТО. Част от тях ще бъдат позиционирани в страни от Из­точна Европа за участие във военни учения, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Информаци­ята е от глав­нокомандващия сухопътните сили на САЩ в Европа генерал Бен Ходжис. Този проект е част от опе­рация „Ат­лантическа решител- ­ност“, чиято цел е да успо­кои балтий­ските страни и Полша, „при­теснени” от действията на Русия.

Освен бронираните ма­шини ще бъдат изпратени и сухопътни войски за някол­ко месеца и те ще участват в съвместни учения в тези страни.

Според източници от МО американските сухопътни сили ще бъдат разположени в базата в Ново село край Сли­вен. Там е и най-модерният армейски полигон на Балкани­те. Базата може да поеме до 6000 щатски военнослужещи съгласно подписаното спора­зумение с България. Танковете пък ще ползват и логистич­ната база в Айтос, където преди предоставянето й на САЩ, Българската армия има­ше своя танкова бригада. От Айтос през пристанищата във Варна и Бургас бронирана­та техника лесно може да се транспортира към Украйна.

„Военнослужещите ще участват в ученията, след което ще се върнат, а тех­никата ще остане там на място“, каза Ходжис. Той по­ясни, че това решение е много по-икономично, защото при всяко учение танковете и блиндираната техника няма да се транспортират през Ат­лантическия океан.

Генералът в скоро време ще направи препоръки относ­но начина на разпределение на тези танкове и бронирана техника в страните от Из­точна Европа, които са членки на НАТО.

„Ще разгледам няколко оп­ции, като например разпреде­ляне на оборудването на мал­ки партиди, за батальон или за рота, може би из балтийските страни, Полша, Румъния или България“, каза генералът, ци­тиран от Франс прес.

Съобщението съвпадна с визитата на главнокомандва­щия войските на НАТО в Ев­ропа генерал Филип Брийдлав в Киев.

Ген. Брийдлав е обсъждал с Бойко Борисов разполагането на танкове „Абрамс” в България.

„Планира се той да се срещ­не с политическите и воен­ните лидери на страната, за да обсъди ситуацията със сигурността в Източна Ук­райна, подкрепата от страна на САЩ, а също и реформите, планирани в сектора на от­браната”, съобщи представи­тел на Брийдлав.

Преди две седмици генера­лът бе на двудневна визита в България в навечерието на Третата годишна конферен­ция по сигурността в София. При пълна секретност той се срещна с премиера Бойко Борисов, военния министър Николай Ненчев и началника на отбраната вицеадмирал Ру­мен Николов.

Новината за разполагането на танкиве и други сухопътни части изненада военния ми­нистър Николай Ненчев. „До този момент в МО, разгова­рях и с външния министър, не е постъпила никаква инфор­мация в тази връзка и никакво официално искане. Имаме спо­разумение за взаимни инциати­ви, към което се придържаме“, каза той пред журналисти.

Запитан дали може да от­кажем, той отново увъртя отговора си: „Зависи от това какво е искането, не мога да отговоря на хипотетичен въ­прос“.

Изненадан се оказа и външ­ният министър Даниел Ми­тов. „България е запозната винаги, когато става въпрос за партньорски отношения в сферата на сигурността и отбраната. Министър Ненчев е този, който трябва да от­говори на този въпрос“, каза Митов.

Изказванията и на двамата показаха, че или искат да скри­ят от народа вкарването ни във война с Русия, или пък „го­лемият брат” от Вашингтон въобще не се съобразява с ко­лониалните си слуги в Бълга­рия и дори не смята за нужно да ги информира за намерени­ята си.

АТАКА е категорично про­тив разполагането на аме­риканска бронетехника и во­еннослужещи на българска територия и ще иска инфор­мация за намеренията на САЩ по линия на парламентарния контрол.

 

Удължават пистата в „Безмер“ за тежки самолети на САЩ

Продължава удължаването на само­летната пистата в авиобаза „Безмер”, която ще се ползва от американските военни, за да може да обслужва огро­мните транспортни самолети и бом­бардировачи на САЩ.Трасето се воде­ше като най-дългата военна писта в България, когато обслужваше българ­ските национални интереси. Сега то се оказа недостатъчно за американските военни самолети. По времето на со­циализма „Безмер” беше авиобаза на Бъл­гарската народна армия и работеше за националната сигурност на страната. Въпреки че на входа на базата се вее българският национален флаг, би тряб­вало там да е американското знаме, тъй като тя обслужва националните инте­реси на САЩ. Модернизацията пред­вижда летището да може да приема ед­новременно над 30 тежки транспортни самолети, тактически и стратегиче­ски бомбардировачи.

Според заданието на МО осъщест­вяването на проектите в „Безмер” включва:

• удължаване и реконструкция на пис­тата, изграждане на дренажна система, нови настилки на полосата, светлинна, навигационна и комуникационна систе­ма;

• изграждане на пътека за рулиране (дължина 400 м, ширина 22 м) и 2 мес­тостоянки (65 000 кв.м. и 115 000 кв.м.) с бетонови настилки за паркиране на стратегически и тактически транс­портни самолети със светлинна систе­ма, маркировка и кабелна електрическа мрежа;

• изграждане на бетонова площадка (13 200 кв.м.) „Hot Cargo“ за краткотра­ен престой на стратегически и так­тически транспортни самолети и за извършване на товаро-разтоварни дей­ности, светлинна система, маркировка и кабелна електрическа мрежа.Общата стойност на проектите е 30 000 000 евро, или 58 659 000 лева.

 

В „ГРАФ ИГНАТИЕВО” ТРЕНИРАТ ВЪЗДУШНИТЕ УДАРИ

 

• От 26 май до 4 юни в авиобаза „Граф Игнатиево” се състоя меж­дународната тренировка „Тракий­ска звезда 2014“.

В нея участваха екипажи от 148-о авиокрило на Националната въздушна гвардия на американския щат Минесота със самолети F-16, румънските МиГ-21 Lancer, F-16 на гръцките ВВС и изтребителите МиГ-29 и МиГ-21 от авиобаза Граф Игнатиево, щурмовите самолети Су-25 от авиобаза Безмер и учеб­но-бойните L-39ZA от учебна-ави­ционна група – Долна Митрополия.

• През юни се проведе съвмест­ното бълга­р о – ру­мънско учение „BLUE BRIDGE 2012” . Основната цел на учението бе постигане на по-до­бра координация и оперативна съв­местимост между ВВС на двете страни при изпълнение на презгра­ничните операции по Air Policing и контрола на въздухоплаването. Полетите се провеждаха с изтре­бители МиГ-21 „Lancer” от румън­ските ВВС, а от българска страна – с Миг-29 от авиобаза „Граф Игна­тиево” и C-27J „Spartan” от авиоба­за „Враждебна.“

• От 17 до 26 юни 2014 г. се със­тоя международно учение ЕАТТ 2014 (European Air Transport Training – EATT 2014 BG) .

Тогава бяха осъществени ин­тензивни полети на малки и средни височини с военнотранспортни самолети на България, Германия, Франция, Италия, Белгия, Холандия, Норвегия, Испания, Чехия и Литва.

F-15 излита от „Граф Игнатиево”. През цялата година авиобазата бе домакин на международни учения с вероятен противник Москва

• На 15 август 2014 г. в 12,50 часа в „Граф Игнатиево” кацнаха първите 5 броя американски изтребители F-15, които участваха в учението „Тракийски орел 2014“ (Thracian Eagle 2014). Те са придружени от един КС- 135. До края на деня пристигнаха още 6 броя изтребители F-15.

В учението участаваха амери­кански F-15C/D от 493-та ескадрила The Grim Reapers (48-мо изтреби­телно крило в Лейкънхийд, Велико­британия).

• През октомври авиобаза „Граф Игнатиево” отново бе домакин на международна тренировка на НАТО „Рамщайн Гард 8” Участвха нашите ВВС, гръцки и румънски и италиански пилоти. В рамките на учението „Рамщайн Гард 8” се от­работват специфични умения на пилотите да работят в обстанов­ка с радиоелектронни смущения.

 

СИДЕРОВ: СТАВАМЕ ПЛАЦДАРМ ЗА АГРЕСИЯТА СРЕЩУ НАШАТА ОСВОБОДИТЕЛКА

Пред портала на авиобазата, още на 18 юли Волен Сидеров предупреди, че „Безмер” ще се ползва за удари срещу Русия

След като правят пистата в „Безмер” по-дъл­га, явно базата се готви за участие във военни дейст­вия. За това алармира още през юли лидерът на нацио­налистите Волен Сидеров.

„Представяте ли си как­ви самолети ще излитат и кацат тук, в Безмер, след като се налага да се достро­ява най-дългата писта на ле­тището?”, попита Сидеров и припомни, че за тази опас­ност АТАКА сигнализира още от 2006 г. Тогава пар­тията първа и единстве­на направи митинг против американските бази у нас. Тройната коалиция сключи договор с Щатите и те по­лучиха пълен достъп до че­тири български военни бази без абсолютно никакъв кон­трол от българска страна. „В договора пише без ника­къв контрол за това какво се внася и изнася. Следо­вателно в тези бази амери­канците могат да внасят и ядрени ракети, химическо и биологическо оръжие и каквото си искат”, уточни Сидеров.

Лидерът на АТАКА из­рази опасения, че България може да бъде въвлечена в тази война. „Тази авиобаза с пистите, които готвят за американски самолети, ще бъде въвлечена в някаква логистика, за доставки на оръжие и разпалване Трета световна война”, каза той. По въздушна линия разстоя­нието от „Безмер” до Крим е около 700 км, а до Новору­сия – около 1500 км.

Националистът бе ка­тегоричен, че българите трябва да изискваме от управляващите да изгонят американските военни от българската територия и да се проведе референ­дум за излизане от НАТО. „Това е военният блок, кой­то се управлява от Вашинг­тон и работи за разпалване на световна война. Ние не трябва да бъдем съучастни­ци в братоубийствена вой­на”, изрази позицията си председателят на партия­та.

Той призова за нов тип държавно управление, па­триотично, евразийско, в което ние да казваме ясно, че не искаме да сме васал на Щатите и не искаме да играем техните мръсни игри. „Евразийският път на България е правилният. Ат­лантическият е пагубен”, подчерта Сидеров. В заклю­чение той каза, че родината ни сега я подготвят за пла­цдарм, за военни действия срещу нашата освободи­телка Русия.

 

МО прати командоси в Украйна

1300 военни от 15 страни, сред които и България, участваха в ученията „Бърз три­зъбец 14“ в западната част на Украйна от 13 до 26 септември. В ученията се включи­ха военни от Украйна, Азербайджан, Канада, Грузия, Германия, Румъ­ния, Великобритания, Латвия, Литва, Мол­дова, Норвегия, Полша, Испания и САЩ, а също представители на НАТО. България участ­ва в многонационално­то учение с командоси от 101-ви алпийски ба­тальон от състава на 68-а бригада. Българ­ското формирование беше взвод в една от украинските роти от многонационалния ба­тальон.

Ръководител на групата от 35 наши диверсанти беше за­местник-началникът на щаба на 101-ви алпий­ски батальон капитан Владимир Сариев.

По време на учение­то бяха отработени тактическо придвиж­ване до зоната на опе­рацията, устройване на контролни постове, провеждане на па­трули, ескортиране на материални средства и хуманитарна помощ, както и защита на ва­жни обекти.

 

ВЕНЦИСЛАВ ЛАКОВ

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване