12/02/14 20:32
(http://www.klassa.bg/)

200 000 СЛУЖЕБНИ ЛИЦА УПРАВЛЯВАТ ДЪРЖАВАТА, НЕ СА ЛИ МНОЖКО?

 В законодателният сегмент на държавното управление нас ни управляват 240 депутати. Но само трима от тях – Баракова и изключените двама от ДПС – са стандартни депутати. Всички останали 237 депутати съвместяват още редица длъжности като членове, заместник председатели, председатели на комисии и получават немалко пари над стандартната си заплата на депутат за това съвместяване.

Тези комисии в Парламента са 22 на брой. В никой парламент в света няма толкова много комисии. Повечето нашенски комисии са с 20 члена. Никъде в света няма парламентарни комисии с толкова много хора. Такава една комисия просто не е ефективна. Комисията по принцип е нещо като експертен екип, което предполага пряко професионално общуване, и обичайната нейна численост не е уместно да е по-голяма от 5-6, най-много до 10 души.

Общо 424 народни избраници участват в тези комисии. Значи в 43-то Народно събрание като служебни лица със съответното заплащане са налице веднъж 240 депутати, после още точно 100 на брой председатели и заместник председатели (включително спикерът Цачева, 8-те нейни заместници и ръководствата на комисиите), плюс още 324 служебно ангажирани срещу допълнително заплащане членове на комисии, които са депутати и получават заплата за това, че са депутати. Излиза, че апаратът на това Народно събрание без администрацията му фактически включва общо 664 служебни позиции срещу заплащане, като един и същ народен избраник може да заема няколко от тях. Всеки депутат заема средно по 2,8 служебни позиции в структурата на Парламента, като получава възнаграждение поотделно за всяка от тях. Никъде няма толкова много разхищения на народна пара за нищо работа.

Депутатите ползват общо 87 нещатни сътрудници, като на всеки плащат месечна заплата. Срещу заплата съветват парламентарните групи други 42 души, като най-много съветници има най-малката парламентарна група на АБВ (12 души), там на един депутат се падат по няколко съветника. Предстои назначаването на различни сътрудници към постоянните комисии, по всяка вероятност те ще са около 100 души, по 4-5 на комисия. Значи още 251 души. Обслужването на парламента (проучвателно-аналитични звена, секретарки, чистачки, келнерки, шофьори, квестори, готвачи, пазачи и др.) не е известно, но се предполага, че е на брой най-малко 300 души. Така, в Парламента се получават заплати за 1 215 служебни позиции.    

Тук се изкушавам да добавя към стандартните депутатски възнаграждения, които са 240 на брой, още и академиците от БАН (припомням, че сред тях има висши кадри на БКП, която със закон е обявена за престъпна организация: членове на Политбюро на БКП, секретар  на ЦК на БКП, техни потомци и др.), които неизвестно защо също получават по една депутатска заплата месечно, както и член кореспондентите от БАН, които пък месечно получават по 70% от депутатската заплата. Освен всичко друго, за тези хора от миналото по закон са предвидени и пожизнени ежемесечни добавки към пенсиите им в грандиозни спрямо средната пенсия у нас размери – съответно по още 1400 лв. за академик и по още 1100 лв. за член кореспондант. Тези нашенски учени, според сайта на БАН, засега са общо 160 на брой, но може и да са много повече. С тях числото нараства до 1375 души на бюджетна залата по депутатски тертип.

Освен всичко, според сайта на Парламента, у нас работят още и 35 агенции и комисии с огромни бюджети, като техните ръководители и членове получават заплати, съразмерни с депутатските, а в някои случаи – и по-големи от тях. Числеността и заплащането на персонала в тези звена се пазят в тайна, но можем да предположим поне още поне 2 500 души. Според сайта на Комисията за защита на личните данни, там работят най-малко 71 души, имат огромен бюджет, позволяващ командировки по екзотични страни (Испания и др.). Излиза така, че у нас депутатски заплати (стандартни, допълнителни, приравнени  и съразмерени) получават общо най-малко 3 875 души.

Това число изглежда нищожно спрямо раздутата администрация на Правителството и звената към него. В Кабинета и в министерствата по официални данни работят около 67 000 души, 59 000 от тях са в МВР, 55 000 са полицаи (за сравнение, през 1943 год. броят на полицаите в Царство България, включително горските стражари и селските пъдари, е бил 6 900 души, значи 8 пъти по-малко от сегашните полицаи, които всеки ден ядат бой от циганите. Други най-малко 63 000 души се трудят в 28-те областни администрации и в многобройните, най-различни, и често дублиращи дейността си, 35 изпълнителни агенции, 37 създадени по съответния закон агенции и комисии, 23 създадени с разпореждане на Министерския съвет звена, 45 съвета, както и неизвестен брой междуведомствени комисии, всичките (казват около 170 на брой), разбира се, са в София. В общинските администрации пък са назначени около 25 000 души. На всеки българин е ясно, че във всички структури на властта, каквато и да е тя, се назначават само свои хора без оглед на тяхната пригодност за съответната служба (това важи, виждаме всички, и за Парламента и за Кабинета „Борисов 2”). Сега на власт са 30 партии и партийки, които се стараят да осребрят пребиваването си в държавното и в местното управление, както винаги е било у нас. Тези назначени хора от своя страна ще се „нуждаят” почти в същата пропорция от „консултанти” и „съветници”, значи още около поне 40 000 души. Всеки може да съобрази, че заплатите и хонорарите на тези хора никак не са малки, те получават и различни бонуси в размери извън представите на средния българин от провинцията.

Ако съберем всички числа дотук, ще излезе, че 198 875 души получават бели пари от бюджета, за да ни управляват.

И тези близо 200 000 души, около 10% от трудоспособното население на държавата, ни управляват така, че пушек се вдига. България в момента е най-бедната, най-болната, най-корумпираната, най-престъпната, най-нещастната и най-бързо намаляваща и изчезваща от лицето на земята европейска държава. Бог да ни пази!


проф. Петър Иванов, Център за демографска политика

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване