12/02/14 22:10
(http://e-vestnik.bg/)

Войници гастрономи

Франция се превърна в най-близкия европейски съюзник на Америка що се отнася до политиката в областта на сигурността

Преди десетилетие, когато Франция оглави лагера на антиамериканската опозиция срещу войната в Ирак през 2003 г., Вашингтон смяташе тази страна за досадна и ненадеждна. Президентът Жак Ширак заплаши да наложи вето върху инвазията в Съвета за сигурност на ООН и Париж отказа да участва в коалицията, свалила впоследствие от власт Саддам Хюсеин. Дори като отражение на влошените политически нагласи по онова време в заведенията на Капитолия премахнаха определението “French” от “French fries” (на английски ‘пържени картофи’).

Оттогава вече изминаха десет години, но промяната е очевидна. За пръв път от онова време Франция и Америка нанасят въздушни удари в Ирак по цели на “Ислямска държава”. Париж стана първият съюзник, присъединил се към кампанията, оглавявана от САЩ. Тази (б. пр.: миналата) седмица западноевропейската страна изпрати още изтребители в Йордания като подкрепление на вече действащите от френската база в Абу Даби въздушни сили. Наред с готовността си да удари Ирак Франция също така зае ястребова позиция към Сирия и Иран, изпрати войски, за да пресече оформилата се “предгеноцидна” обстановка в Централноафриканската република, и оглавява борбата срещу джихадизма в района на Сахел. “Франция се превърна в един от най-дейните и постоянни европейски партньори на Америка по въпросите на сигурността извън Европа”, отбелязва високопоставено длъжностно лице в Белия дом.

Част от обяснението се крие извън Франция. Великобритания е единствената друга европейска сила със сравнима военна мощ, като тя се включи във въздушните удари по Ирак 11 дни след Франция. Тя обаче стана по-сдържана към интервенциите в чужбина след злощастната авантюра в Ирак и дадените от нея жертви в Афганистан. В Франция днес се наблюдава смесица от военен капацитет за използване на сила на далечни места по света, политическа система, която улеснява президента при пращането войски на бойни мисии, и траен обществен апетит за подобни операции.

Друга причина е оформилият се нов политически консенсус в тази страна за необходимостта както да се пращат войски на предната линия, така и да се работи с американците. За изненада на някои наблюдатели, след идването на власт на социалиста Франсоа Оланд през 2012 г. имаше приемственост по отношение на десноцентристкия му предшественик Никола Саркози, а не скъсване с неговата политика. Партията на сегашния президент на Франция има дълга традиция в пропагандирането на антиамериканизъм. През 2009 г. тя заклейми решението на Саркози да върне Париж във военното командване на НАТО - сериозен завой от десетилетния голистки скептицизъм към оглавявания от САЩ военен съюз.

Но точно Юбер Ведрин, бившият министър на външните работи от социалистите, изковал понятието “хиперсила”, за да заклейми едностранчивата политика на Америка, бе този, който заяви в свой доклад за Оланд преди две години, че Франция трябва да остане във военното командване на НАТО. Сегашният френски външен министър Лоран Фабиюс и американският му колега Джон Кери (който, между другото, говори френски) се спогаждат добре. “В областта на сигурността френският антиамериканизъм изчезна”, каза Камий Гран, директор на мозъчния тръст “Фондация за стратегически изследвания”.

Този консенсус става факт основно благодарение на триумфа на реалистичния прагматизъм над чувствата и идеологията. Най-добрият пример за това е стратегията за борба с тероризма в африканския регион Сахел. По исторически причини Франция има постколониални връзки с обширна част от Африка, която днес се е превърнала в зона на нестабилност, контрабанда на оръжие и джихадизъм, като особена загриженост предизвиква пропускливата южна граница на Либия. Франция също така се изправя пред все по-голямата радикализация на нейни граждани, двама от които бяха разпознати в неотдавнашен видеозапис с екзекуцията на американския хуманитарен работник Питър Касиг. Така че Париж ...

Публикувана на 12/02/14 22:10 http://e-vestnik.bg/21809/voynitsi-gastronomi/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване