12/02/14 21:07
(http://www.klassa.bg/)

Томислав Дончев: Ако "Южен поток" го няма, това е загуба

 България е в наказателна процедура от Европейската комисия заради проекта Южен поток. Правителството не може да направи нищо в тази ситуация.

Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев, предаде репортер на БГНЕС. В декларацията на правителството е посочено, че проектът Южен поток ще продължи, но при спазване изискванията на ЕС. Това ще се случи, но на този етап не може да стане, уточни Дончев.

"Призовавам всички политически сили, поради факта, че ситуацията е сложна да направим опит България да има една позиция по темата. Позиция не само на правителството, на мнозинството, а позиция на България", каза вицепремиерът и заяви, че ще бъдат положени всички усилия в парламента и извън него да се защити българският интерес.

Дончев посочи, че днес е водил серия от разговори с ЕК, в които е поставил въпроса, че евентуалното спиране на проекта Южен поток в страната ни предизвиква тревога. В разговорите Дончев е уверил, че у нас проблемът е и икономически, и юридически.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката, също обясни, че при стартирала наказателна процедура срещу България, е невъзможно правителството да направи каквото и да е, за да започнат отново разговори.

Вицепремиерът Дончев призова всички политически сили да направят опит за обща позиция на България по темата. Той обяви, че по темата "Южен поток" няма да използва политическо клише, че "следи със загриженост ситуация", тъй като това предполага пасивна роля. "Не стоим и не чакаме. Проведох серия от разговори, включително с комисарите Шефкович и Канете, тъй като ако на ниво ЕК този въпрос предизвиква загриженост, то у нас думата е по-скоро "тревога" и не е абстрактен проблем. Този проблем има много измерения - икономически, външнополитически, юридически и такива, свързани със сигурността на доставките", каза Дончев.

Комисията ще бъде въздържана, докато няма всички парчета от пъзела, поясни резултата от разговорите си Дончев. Той обяви, че комисарите са му пояснили, че като йерархия на приоритетите на ЕС най-високо стои въпроса за сигурността на доставките и солидарността. В разговора с комисаря по Енергийния съюз Марош Шефкович Дончев е получил уверение, че България може да разчита на съдействие за изграждането на алтернативно трасе с Гърция. "Приех го с благодарност, но категорично уверих, че подобен ход в никакъв случай не може да бъде считан за алтернатива на "Южен поток", може да е само първа крачка, но не и алтернатива", обяви Дончев.

Вицепремиерът подчерта, че в спора или разногласията между Русия и Европа разчита на адекватни координирани действия между двете страни, което означава България да бъде добър партньор на ЕС, но и наред с това ЕК, водейки преговори и разговори с Русия, в максимална степен да защитава интереса на България. Темата ще бъде основна при посещението на премиера Бойко Борисов в Брюксел през следващата седмица. Ще действаме по правилния начин, честно и открито, но в същото време при всички срещи ще отстояваме на първо място интереса на България, която може да се окаже губеща от подобно развитие на ситуацията и това не трябва да се допуска, обеща Дончев.

"Сепаративни действия нито могат да направят проекта възможен, нито невъзможен. Ситуацията не може да бъде решена чрез сепаративни преговори. Това е проект, чието бъдеще зависи от Европейската комисия. Сепаративни действия, на която и да е държава не са решение на ситуацията", подчерта на няколко пъти по време на брифинга Дончев. На въпрос дали е провел разговори и с руската страна, за да чуе лично от тях позицията им, Дончев отговори, че приема достатъчно сериозно всяка публична изява на Владимир Путин и било проява на много лош вкус да му се обади, за да го попита дали е вярно казаното след срещата с Ердоган.

Според Томислав Дончев посочената от Владимир Путин сума за загуба от бъдещи такси в краткосрочен план не е реалистична. Той отказа да коментира параметри на евентуалните загуби от нереализация на проекта, но призна, че страната ни със сигурност ще загуби, ако това се случи. "Щетите трудно биха могли да бъдат изчислени като конкретна сума. Ако проектът го няма, това е загуба за България", каза той и обяви, че ще се стараем всеки ден оттук нататък да работим заедно с ЕК така, че позицията на комисията да отразява спецификата на българския интерес. "България не може да бъде разменна монета в тази сложна геополитическа ситуация", настоя Дончев.

Безспорно проектът е заложник на сложната ситуация, най-вече в Украйна, призна Дончев в отговор на въпрос каква е била позицията на Брюксел преди няколко седмици, когато той е имал възможност да се запознае с нея лично. "Може да е политически некоректно, но това е истината. Дали ЕК беше готова на преговори с Русия преди две седмици - краткият отговор е да", добави той.

На въпрос на БГНЕС дали България е суверенна държава в сферата на енергетиката, което се оспорва от Владимир Путин вицепремиерът на страната отговори, че не само в сферата на енергетиката, но и във всички останали сфери България е напълно суверенна държава, доколкото не е отстъпила права, подобно на всички страни-членки, на Европейската комисия.

Продължаваме да действаме за реализация на проекта в координация с Европейската комисия, заключи Томислав Дончев. "Нашето отношение продължава да бъде същото. Ние сме "за" проекта. Ще загубим ли, ако той не се реализира? Да, ще загубим", обяви от своя страна и министърът на икономиката Божидар Лукарски. 

 

 

 

 

 

 

 

 

БГНЕС

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване