12/02/14 21:02
(http://www.klassa.bg/)

Чавдар Найденов: Нашите управници са готови да подпишат "празен чек" за ТПТИ

 Твърдя, че не научих повече от общи фрази за либерализацията на търговията на днешната конференция, посветена на Трансатлантическото споразумение и предизвикателствата на този фон за малките и средни предприятия. Подминават се основни въпроси.

Очаквах да бъдат съобщени интересни подробности, тъй като конференцията е насочена към малките и средни предприятия. А в България почти всички фирми са такива. Беше ми любопитно да узная как те с продукцията си ще достигнат до американския пазар, който се намира приблизително на обратната страна на света. Останах разочарован. Чух изказвания на редица важни фигури от Американската търговска камара - България, от Конфиндустрия България, от вицепремиера Меглена Кунева, от американския и италианския посланици у нас и др. Беше засегнат и т.нар. механизъм за уреждане на спорове между инвеститори и държави - най-конфликтната точка в ТПТИ по признания на висши длъжностни лица в ЕС. Казано бе ,че е нужен един по-бърз механизъм за уреждане на такива спорове. Никой не спомена какво отношение има това за малкия и среден бизнес. През месец юли т.г. Германската федерация на средния бизнес отхвърли ТПТИ именно заради арбитражния механизъм, те не са съгласни с него. Изтъкнаха аргументите, че той създава привилегии за големите корпорации, тъй като достъпа до такъв арбитраж струва доста скъпо - от 10 млн. евро нагоре. Но на конференцията у нас този въпрос не бе засегнат.

Не чух и какви са перспективите на малкия и среден бизнес, какви пазари ще намерят нашите фирми. При аналогични споразумения е имало надежди, че определени чужди производители ще получат достъп до т.нар. носталгичен пазар, т.е. ориентиран към емигрантите, които искат да консумират познати стоки от своите страни. В САЩ са обявили българския си произход около 70 000 души при последното преброяване. На фона на тези цифри надали ще можем да залеем американския пазар с българска лютеница, примерно.

За мен основното съобщение на конференцията, провеждаща се днес в София е, че има едни властни фигури, които имат възможността да бъдат достатъчно силни, за да подведат малкия бизнес и неговите представители да платят такса 110 лв. за участие и …нищо да не научат от това, което ги интересува. Такъв подход означава едно: искате, не искате - ние имаме власт да си наложим споразумението ТПТИ. Надявам се да се очертае и нещо по-конкретно като информация, но се съмнявам, че ще стане.

Очаквам реакция срещу споразумението, такива вече има стотици в Европа и у нас. Бавно се разпространява информацията за него, но проблемът е там, че замисълът явно е то да бъде прокарано форсмажорно. Предполагам, че ще ни представят едни 2000 стр., написани на строго легалистки език, труден за тълкуване. А в тях по замаскиран начин ще бъдат прокарани определени интереси и ЕП ще трябва да се разпише под тях. По същия начин, по който ние се разписваме, когато инсталираме нов софтуер - дали там има 300 стр. условия по договора няма значение, защото никой не ги чете, а просто кликва и ги приема.

Що се отнася до България точно ние сме най-заинтересовани да натискаме да се преговаря активно за условията за малкия и среден бизнес, защото тук пречките са безбройни. Например, в САЩ има закон за обществените поръчки - всеки щат има право да наема компании само от своя си щат, дори не на федерално ниво. За да стигне една наша фирма до там трябва да преодолее поне три слоя на бюрократични и всякакви спънки. Ако страната на произход на малкия бизнес не натиска силно, нищо няма да се получи.

При тази готовност, която декларират нашите управници, да подпишат "празен чек", не виждам нагласа да се работи сериозно върху въпроса с ТПТИ. Очаквам накрая да има неприятна изненада, особено за малкия и среден бизнес у нас, когато бъде публикувано Трансатлантическото споразумение. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

БГНЕС

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване