12/03/14 07:21
(http://pik.bg)

200 000 коли с безплатни винетки

200 000 коли с безплатни винетки

Проверка на собствениците на коли, които ползват безплатни винетки, е инициирало Министерството на регионалното развитие и благоустройството, пише „Телеграф”. Право на такива имат социално слаби българи и хора с увреждания. Проверката е поискана от строителното ведомство заради непрекъснатото нарастване на исканията на техния брой година след година.

Към момента с безплатни винетки карат 176 хиляди леки коли, като към края на годината се очаква техният брой да стигне 200 хиляди. При близо 3 млн. леки автомобила у нас това прави около 6-7%. 

За сравнение през 2010 г. безплатните стикери са наброявали 129 хиляди. За тази година те костват на пътната агенция 12 млн. лв., които вече не й се възстановяват от бюджета. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която присъства на представянето на винетките за 2015 г. в Агенция „Пътна инфраструктура". 

„Не казвам, че има злоупотреби, но съм поискала съдействие от вицепремиера и министъра на социалната политика и от министъра на здравеопазването да се направи такава проверка", каза Павлова. Основно ще се проверяват издадените телкове. Павлова допусна, че може би има облекчено издаване на телкове за някои лица.

Най-много коли с безплатни винетки се карат в София– над 22 600. В Пловдив те са над 10 600, в Стара Загора – 8960, а в Хасково – 2640. Извън безплатните стикери министър Павлова апелира шофьорите да не се изкушават да си купуват по-евтини винетки от места извън официалните разпространители. 

И през 2015 г. винетките ще се продават в почти всички бензиностанции, в офисите на пътната агенция в областните градове, както и в пощите, които са част от консорциума дистрибутори. Цените остават непроменени за шеста година поред, обяви още Лиляна Павлова. 

Това означава, че годишната винетка отново ще струва 67 лв. месечната – 25 лв., а седмичната – 10 лв. Очакваните приходи от стикерите за догодина са 223 млн. лв., като сумата е изцяло заложена в бюджета на пътна агенция за 2015 г. До момента събраните пари са 217,6 млн. лв., което е 6% ръст.

Павлова обясни, че за миналата година кабинетът „Орешарски" е заложил едва 167 млн. лв., при положение че приходите са винаги от порядъка на 200-220 млн. лв. Това е нарушение на закона, защото всички приходи от стикерите трябва да влизат в АПИ, посочи Павлова. Според нея на това се дължи липсата на пари в пътната агенция за ремонти и за зимна поддръжка на шосетата.

Първите 2000 винетки ще бъдат пуснати за продажба на 15 декември. До началото на коледните празници в разпространителските пунктове ще има около 2,8 милиона винетки от различните видове и за различни превозни средства.

Шефът на пътната агенция припомни, че винетките за тази година ще важат до 31 януари 2015 г. Ако някой си купи седмична винетка в края на 2014-а, тя ще важи и през първите дни на 2015 г. до изтичането на срока й. Същото важи и за месечните винетки. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване