12/03/14 09:43
(http://www.dnevnik.bg/)

Борисов поиска подкрепа от парламента в преговорите за "Южен поток" с Брюксел и Москва


След повече от 24 часа мълчание премиерът Бойко Борисов дойде в парламента, за да докладва пред депутатите за изявлението на руския президент Владимир Путин във връзка с "Южен поток" и участието на България в него.

Предложение за изслушването на премиера имаше от БСП и "Атака", но Борисов ги изненада с присъствието си в пленарната зала преди заседанието на Министерския съвет.

Председателят на парламента Цецка Цачева обяви, че следобед премиерът пътува за Брюксел и затова няма да участва в т.нар. блиц контрол, който според правилника на Народното събрание трябва да започне в 12 часа.

Пред депутатите Борисов заяви, че утре му предстоят обяд с председателя на Европейската Жан-Клод Юнкер, както и среща с председателя на Европарламента Мартин Шулц. Затова искам българският парламент да излезе с декларация, която да представя на партньорите ни, каза премиерът.

Борисов каза още, че никой не му е дал договорите за "Южен поток" и не е запознат с тях. Като премиер той не разполага  и с разчети колко ще струва на България участието в проекта, каква ще е печалбата и кога ще започне да се получава. 

Премиерът настоя да получи задачи от Народното събрание, които да отстоява и пред Европейския съюз, и пред Русия. Подчерта, че ако печалбите от проекта са 400 млн. евро годишно, колкото заяви руският президент Владимир Путин, това би било изгодно за България и тя би могла да инвестира половината от сумата - 1.5 млрд. евро и след три години да започне да си ги връща. "Ако е такава печалбата, той става много изгоден, да се съсредоточим и да се опитаме да го спасим, щом е толкова изгоден", призова Борисов. 

В същото време изтъкна, че както всички, и той е научил за спирането на проекта от страна на русия от медиите. "Не приемам от Турция да ми се говори за суверенитета на България", опонира Борисов на руския държавен глава. 

Едновременно с това подчерта, че ще настоява в Брюксел да узнае, дали Гърция би пуснала руски газ на своя територия през Турция, какъвто е новият план на Путин за газопровода. Не приемам това за диверсификация и ще питам в Европейската комисия как гърците биха пуснали  същия този газ", подчерта Борисов. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване