12/03/14 21:48
(http://www.klassa.bg/)

Иво Сиромахов: И Азис в правителството, и картинката е пълна

 Трябва да поискаме повече демокрация, защото в България в момента няма достатъчно. Това каза пред БГНЕС писателят и сценарист Иво Сиромахов, чиято книга "Моят таен любовен живот" бе отличена с есенна номинация за наградата "Хеликон".
 
Номинацията, както самият Сиромахов призна, го изненадала, защото обикновено литературните журита гледат с пренебрежение на хумористичната литература. Тя се смята за един второкачествен жанр, каза той и допълни, че прави чест на журито на "Хеликон", че номинира и такива книги. Според него е много по-трудно да разсмееш читателя, отколкото да го разплачеш.
 
И когато получи номинацията си Иво Сиромахов успя да предизвика усмивки сред присъстващите с благодарностите, които поднесе. Те бяха за Слави Бинев, Вежди Рашидов и Бойко Борисов. "Без тях нямаше да напиша нито ред", каза той. А пред БГНЕС в същия дух каза, че им благодари, защото са на власт и все пак са едни много културни, много духовни хора. "Нито един от българските писатели нямаше да може да съществува, ако те не бяха начело на държавата и на българската култура най-вече", иронизира писателят – хуморист и в същия дух продължи: "Като Кирил и Методий са – без тях не може да има нищо".
 
За Слави Бинев Сиромахов, известен и с многото си актьорски превъплъщения от екрана, каза: "Една много извисена личност, която може би е време да предложим за нобелова награда. Вежди Рашидов също – много възпитан човек, с един блестящ речник, много фин, много деликатен както винаги, голям творец - не знам някой виждал ли е негово скулптури, аз не съм, но… Г-н Борисов също голям творец, писател, спортист, хуманист. Това са хора, които наистина ние трябва да сме щастливи, че живеем по тяхното време, че сме техни съвременици", продължи Сиромахов да иронизира управниците.
 
Вече сериозно за изхода от ситуацията и протеста срещу Бинев днес, писателят каза, че е колегите му от гилдията трябва да бъдат по-крайни, "защото виждате как реагира властта. Тя реагира с пренебрежение сякаш това не се е случило". Изходът според него също е и да мислим малко повече, когато гласуваме и да направим така, защото да имаме възможност ние да си избираме народните представители, а не от партийните централи да ни спускат едни листи.
 
Иво Сиромахов смята, че е съвсем логично при такъв министър-председател и такъв министър на културата, Слави Бинев седи наистина логично като председател на комисията по култура. "Остава да си вземат там и Азис – да го назначат нещо в правителството и картинката ще е пълна", коментира той.
 
Днес в книжарница "Хеликон-България" бяха връчени грамотите на още двама номинирани за наградата "Хеликон". "Въртоп" на Теодора Бургуджиева и "Разпоредителите на смута" на Христо Караславов попълниха двнайсетицата на номинираните за литературната награда "Хеликон" книги. Членовете на журито са Кристин Димитрова, Калин Донков -председател, Бойко Ламбовски, Андрей Захариев и Юри Лазаров. Голямата церемония, на която ще се обяви носителят на тазгодишната награда "Хеликон" ще бъде на 11 декември.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване